Даниела Савеклиева към БСП: Разпространявате фалшиви новини

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Областният координатор на ГЕРБ в Пиринско обвини местните социалисти в опит да манипулират общественото мнение с фалшиви новини. Повод за реакцията на Даниела Савеклиева стана вчерашната пресконференция на Изпълнителното бюро на БСП в областта, на която ръководството разпространи декларация срещу "грубото политическо кадруване на ГЕРБ  в системата на образованието" в Пиринско.

Социалистите обвиниха партийната централа на ГЕРБ, че прави политически уволнения на училищни директори, като на тяхно място се назначават кадри на управляващата партия. 

Ето отговора на Даниела Савеклиева:

За пореден път БСП разпространяват фалшиви новини и правят опити да манипулират общественото мнение. На нарочна пресконференция ръководството на БСП в Благоевград изнесе невярна информация за масови уволнения на директори на учебни заведения в област Благоевград. На територията на областта функционират 124 държавни и общински училища и от всички тях за периода от 2015 г. досега дисциплинарно уволнени са само двама директори: Валери Смиленов, директор на ХІ ОУ „Христо Ботев“, гр. Благоевград, и Галина Адамова, директор на РПГ „Никола Стойчев“, гр. Разлог. Седем са директорите на училища напуснали заеманите от тях длъжности – от тях четирима по взаимно съгласие, двама – по собствено желание, един - поради смяна на местоработата. 

Простата аритметика показва, че от 124-ма директори едва 9 са освободени от работа по различни причини. Факт, който е далеч от истината, която БСП се опита да внуши в обществото.

Във връзка с твърдението за неправомерно отстраняване от заеманата от Галина Адамова длъжност директор на РПГ „Никола Стойчев“ - Разлог, трябва да се отбележи, че от проверяващата комисия, която включва трима представители на МОН и двама експерти от РУО, е представен доклад, който съдържа над 50 страници с констатирани пропуски, нередности и нарушения.

Именно констатациите, а не политическите пристрастия са в основата на решението за прекратяване на трудовите правоотношения. В случая става въпрос за трудово- правен спор, който би следвало да се реши от независима инстанция.

Относно наличието в региона на 17 временно изпълняващи длъжността „директор“ на училища, тъй като след овакантяване на дадено работно място не може незабавно да се организира и проведе конкурс. Конкурсите се организират със съдействието и на МОН с цел уеднаквяване на процедурата за цялата страна. Необходимо да се отчете още, че плавният преход на въвеждане на новия Закон за предучилищното и училищното образование изискваше търсене на спокойствие в системата и необходимост от време за изграждане и формиране на умения и компетентности у кандидатите и разработване на обективни и безпристрастни критерии за оценяването им.

За сравнение в други области на страната (Стара Загора, Пловдив, Видин, Добрич, София и др.) броят на временно изпълняващите длъжността „директор“ на училища е далеч по-голям. Общият им брой за страната е над 500.

От месец ноември 2017 г. е стартирала процедура, свързана с организацията и провеждането на конкурси за длъжността „директор“ на училища, която ще се реализира в началото на 2018 година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини