Хотелиери в Банско искат долен праг на цените на нощувките

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Хотелиери в курорта отдавна настояват да се въведат минимални прагове на цените на нощувките в местата за настаняване, които да са съобразени с тяхната категория. Според тях това е начинът и да се пребори дъмпингът на сивия сектор в сектора.

„От години се въртим в омагьосан кръг. Цените на нощувките този зимен сезон ще са като миналогодишните. Само при промяна на ДДС може да се стигне до увеличение, но то няма да е драстично. Минимални цени имат куп други браншове – таксиметровите, адвокатските, архитектурните услуги“, твърди Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в курорта. Той е категоричен, че Банско е европейски курорт с прекрасна природа, със събития на европейски ниво - фестивали, световни купи по ски и сноуборд, с отлични условия в ресторанти и хотели. С един от най-новите ски центрове в Пирин планина. Всичко е на много високо ниво, по-добро от много други европейски държави, а цените са в пъти по-евтини, твърдят хотелиери в града под Тодорка.

Според тях преди десетина години един хотелиер е имал дадена печалба при 100 туристи в обекта си, а сега прави същата печалба, но при поне два пъти повече гости. Защото повече туристи не означават повече приходи. Трябва по-платежоспособни туристи да идват, да се повиши още качеството, да се вдигнат заплатите на работещите в туризма.

„Ниските цени са предпоставка за персонал, който не е обучен, за некачествени хранителни продукти, за лошо обслужване”, категоричен е Малин Бистрин. Затова е крайно време да се въведе долен праг на нощувките във всяка една категория хотели.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Живко
    Аз мисля че е по добре да има таван за да няма дъмпингови цени. Пак според категорията. За да се урегулира пазара.
  2. Пурко
    А защо да няма горен праг на цените,защото да можете да си ги коригирате ,както ви изнася?
  3. Само истината
    Една шопска салата 300грама излиза на цена макс..... 1.20лв. А в ресторантите е от 12.00 лв. и нагоре. Това като пример! Всичките менюта на храни трябва да свалят цените с 50%!!!! Успех кожодерци!!!

Още новини