Изкупната цена на гроздето достигна 4 лева на килограм

Снимка: Илинден прес
Снимка: Илинден прес

Изкупната цена на гроздето в Сандански достигна 4 лева за килограм. Тази година гроздоберът на мерло в село Илинденци, община Струмяни, започна с две седмици по-рано заради сухото и топло лято. По думите на производителя Петър Михов причината се крие в климатичните промени, които са настъпили.

"Добивът е по-нисък, но качеството е впечатляващо”, сподели той пред NOVA.

Горещините принудили производителите да поливат насажденията, защото почвата надхвърлила 45-50 градуса и за растенията било трудно да фотосинтезират.

Въпреки високите изкупни цени купувачи не липсват. Промените в климата няма да откажат производителите от лозарството, което е с дълголетни традиции в региона.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини