Съдът отмени глоба на бизнесмен от Брезница, разкопал горски път

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Съдът отмени наказателно постановление на бизнесмена от гоцеделчевското село Брезница Алиосман Камбач. Наложените санкция от 600 лева и 675 лева обезщетение са подписани от директора на Регионалната дирекция по горите в Благоевград за това, че на 8 май тази година в 10.30 часа в землището на село Корница Камбач разпоредил да разкопаят земна маса и да я насипят върху камионен път, където преминава водопровод на ВЕЦ,собственост на “Хермес-Аиосман Камбач“. По този начин той намалил ширината на камионния път в размер на 2.20 м. и по този начин възпрепяствал преминаването на превозни средства до държавна горска територия.

Съдът обаче обяви наказателното постановление за незаконно, тъй като откри редица пропуски в съставянето на акта за административно нарушение.
Според магистратите не става ясно в достатъчна степен какво точно нарушение е извършил Камбач - дали е повредил, унищожил или  ограничил достъпа до държавната горска територия. С изписването в наказателното постановление „разпоредил да разкопаят земна маса" отново не е конкретезирано какво е разпоредил жалбоподателят - отнемане на хумусен пласт, на хумусен пласт и мъртва горска постилка или на мъртва горска постилка.

По тези съображения съдът прие, че в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, което е пречка за издаване на законосъобразно наказателно постановление. Именно затова отмени двете глоби. Решението на съда подлежи на обжалване пред Благоевградски административен съд в 14-дневен срок.

Алиосман Камбач е собственик на минивец "Янкулица". Наскоро общинските съветници в Гоце Делчев отказаха да му разрешат да изгради ново трасе за водната централа. Като мотив местните парламентаристи използваха резултатите от изненадваща проверка, която направили на водното съоръжение. При инспекцията на място комисия от общински специалисти установила, че вецът нарушава екологичното равновесие в Пирин планина и оставя без капка вода река Янкулица в района на селата Брезница и Корница.
Обектът използва водата на река Янкулица, която е основен приток на река Туфча.

Пред ИлинденПрес тогава той обаче отхвърли тези мотиви. "Осем години работи тази малка централа. Всяка година от Басейнова дирекция два пъти идват на проверка. За всичките тия години имам констатирано само едно малко нарушение. При всички останали случаи съм бил изряден. Не е вярно, че централата пресушава реката. Моят вец е малък и няма такъв капацитет, че да остави на сухо речното корито", увери тогава Камбач.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини