Административният съд касира изборите за общински съветници в Сандански

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Административен съд – Благоевград обяви за недействително Решение № № 218-МИ от 31.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при произведените местни избори за общински съветници в община Сандански на 29.10.2023 година.

Административен съд – Благоевград обявява за недействително и Решение № 270-МИ от 10.11.2023г. на ОИК – Сандански, което определя подреждането на кандидатите по партии, коалиции и местни коалиции в изборите за общински съветници, според получени преференции.

Административен съд – Благоевград оставя без разглеждане жалбите на Христо Глушков и Ивайло Янев против Решение № № 218-МИ от 31.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Сандански и прекратява делото в тази му част.

Решението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Административно дело № 618/2024г. бе образувано след проверка от Върховния административен съд и върнато за разглеждане в Административен съд – Благоевград от друг съдебен състав по касационна жалба против Решение №251 от 23.01.2023г. Административен съд – Благоевград, което потвърждава Решение № 218-МИ от 31.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Сандански.

При новото разглеждане първоинстанционният съд спази указанията на върховните магистрати, след като при първото дело не откри съществени нарушения по казуса и не касира изборите за общински съветници.

Делото пред ВАС бе образувано по две жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на ОИК-Сандански. Първата от тях е от трима регистрирани като кандидати за общински съветници в листата на ВМРО- Българско национално движение. Другата е от партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" срещу постановеното от съда в Благоевград, с което е потвърдено решение на Общинската избирателна комисия–Сандански за обявените резултатите от изборите за общински съветници в Сандански на 29 октомври 2023 г. 

Предмет на контрол за законосъобразност в производството пред Административен съд - Благоевград е решение от 31 октомври същата година на ОИК–Сандански, с което са обявени резултатите от вота. В него обаче липсват резултатите от гласуването за общински съветници, броя на преференциите и подреждането им в списък А и Б, както повелява Изборният кодекс. Това е сторено чак на 10 ноември с.г.

"Първоинстанционният съд е допуснал съществено процесуално нарушение, след като не е конституирал правилно страните по спора. Съгласно изискванията на закона съдът е длъжен да конституира като страни по делото заинтересованите лица, за които актът е благоприятен. В конкретната хипотеза това не е сторено. Като заинтересовани страни са конституирани единствено обявените за избрани общински съветници, но не и партиите и коалициите, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, които имат право на участие при разпределяне на мандатите", бяха част от указанията на магистратите от ВАС.

Освен това съдът в Благоевград първия път бе допуснал и редица нарушения при събиране на доказателствата по делото. Той е приложил неправилно закона, тъй като въпреки че е установил факти, различни от посочените в протоколите, е приел, че тези протоколи не са неистински. А е трябвало да ги обяви за неистински и да ги изключи от доказателствата. Дали установените разлики се отразяват на изборните резултати е без значение за верността на документа. От значение е само съответствието на установените в него обстоятелства с обективната действителност. Ако то не е налице, документът е с невярно съдържание, независимо на какво се дължи несъответствието, са категорични върховните магистрати.

Първоинстаионният съд е допуснал процесуално нарушение, като е отказал да приобщи представените от РЗС копия от протоколи на СИК и е отхвърлил искане за преглед на видеозаснемането по време на преброяването по отношение на някои от избирателните секции, в които има оплаквания за нарушения. Въпреки че в тях е посочено в коя част от записите могат да се видят тези нарушения при отчитането на бюлетините.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини