Андрей Новаков: Нужно е да се върне уважението към професията международен шофьор

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Транспортът е гръбнак на икономиката ни и отношението към професията шофьор трябва да се промени - не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви българският евродепутат и кандидат за следващия мандат на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков на среща с международни шофьори в Ботевград. В разговорите участва и кандидатът за народен представител от София Област Николай Велков.

“Когато пътни отсечки се отварят или затварят за тежкотоварни автомобили, това трябва да бъде комуникирано с бизнеса и да бъде обяснено защо се налага това, защото фирмите търпят загуби,” обяви Новаков в отговор на опасенията на бизнеса, че промените в движението, инициирани без предупреждение и логична причина, предизвикват хаос в доставките и финансови загуби за фирмите.

Представителите на транспортния сектор изложиха също наблюденията си за тенденциозно отношение към българските шофьори от страна на властите и служителите на реда в няколко европейски държави. По думите им на български и румънски шофьори се налагат глоби без основание, а наши камиони са пренасочвани към претоварени буферни паркинги, където трупат ненужни закъснения и сериозни загуби за транспортните компании. „Такива идентични сигнали достигат до мен от няколко седмици насам и вече съм сезирал комисаря по транспорт Адина Вълян“, заяви Андрей Новаков. В допълнение той добави, че разполага с над 100 сигнала за неправомерно наложени глоби, които ще приведе в доказателство към искането си да бъде намерено незабавно решение на проблема със своеволията на властите в отделни държави-членки.

По отношение на наболелия проблем със струпването на камиони по границите Новаков припомни, че Европейският парламент вече се е произнесъл положително по неговата петиция за въвеждане на времеви стандарт от една минута за обработка на камиони по вътрешните европейски граници. Сега на ход е Европейската комисия, от която се очаква да предложи пакет от законодателни решения за преодоляване на километричните опашки от камиони.

 Участниците в срещата обсъдиха и вижданията на бизнеса за предстоящите промени в европейското законодателство, свързани с постигането на по-чиста околна среда и намаляване на вредните емисии. Като основно предизвикателство се очертават прекалено кратките срокове за преминаване към въглеродно-неутрални превозни средства и липсата на достатъчно развита инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. В последните шест години участва в преговорния екип на Европейския парламент за годишните бюджети на ЕС.  Президент е и на Европейската ЖП асоциация. Важно място в работата му заема и сектор „Транспорт“, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство „Пакет Мобилност“. През април беше одобрена и неговата петиция с призив за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камиони по вътрешните граници на Европа. Инициативата му събра подкрепата на над 44 000 души.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини