Мария Калас: Когато не останат врагове, тогава аз ще разбера, че вече нищо не заслужавам

Мария Калас
Мария Калас

Мария Анна София Кекилия Калогеропулу е известна по целия свят като Мария Калас. Легендарната оперна певица с неповторимото сопрано е родена на днешната дата преди точно 100 години - 1923 година в Ню Йорк, в семейство на гръцки емигранти. Калас дебютира в италианската Ла Скала през 1951 година, а след това успехът й става главоломен и стига дори до Парижката опера. Там изпълнява операта „Норма” на великия Белини. Коронните ѝ роли в "Норма" от Белини, "Тоска" от Пучини, "Травиaта" от Верди. И те са само малка капка в океана на нейния знаменит репертоар.

Интересен факт от живота ѝ е дългогодишната връзка на легендарното сопрано с гръцкия милионер Аристотел Онасис. Болката от раздялата им, сватбата на Онасис с Джаки Кенеди и последвалата негова смърт, отчаянието и мъката, от които Калас не може да се освободи, отслабналото ѝ сърце – всичко това се отразява пагубно на душевното ѝ и физическо състояние. Умира на 16 септември 1977 година.

Световноизвестната оперна певица е известна и с вдъхновяващи цитати:

Любовта е по-прекрасна, когато не си омъжена.

Подготвям се за репетиции, както бих се подготвяла за брак.

Жените не са достатъчно близки с мъжете. Трябва да направим така, че да сме им необходими. Въпреки това, ние имаме най-силното оръжие в ръцете си – това, че сме жени.

Службата на изкуството - тежък труд. И в началото, и в средата, и в края.

Когато не останат врагове, тогава аз ще разбера, че вече нищо не заслужавам.

В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развиват способностите на ученика до предела им, великия учител може да види този предел.

Публиката винаги изисква от мен максимума. Това е цената за славата, това е една много жестока цена.

Аз нямам съперници. Когато другите певици пеят така, както аз пея, танцуват на сцената така, както аз танцувам, и изпълняват целия ми репертоар, тогава те ще станат мои съперници.

Не мога да превключа гласа си. Гласът ми не е като асансьор, който се качва нагоре и надолу.

Първо загубих гласа си, после загубих фигурата си и след това загубих Онасис.

Не знам какво ми се случва на сцената. Като че ли че нещо друго ме превзема.

Парите не ми трябват, скъпи. Работя за изкуство.

Роден си артист или не си. И оставаш артист, скъпа, дори гласът ти да е по-малко от фойерверки. Артистът винаги е там.

Не бих убил враговете си, но ще ги накарам да паднат на колене. Аз ще, аз мога, аз трябва.

Трябва да има закон срещу принуждаването на децата да изнасят представления от най-ранна възраст. Децата трябва да имат прекрасно детство. Те не трябва да носят прекалена отговорност.

Не съм ангел и не се преструвам на това. Това не е една от моите роли. Но и аз не съм дяволът. Аз съм жена и сериозен артист и бих искал да ме съдят по това.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини