Над 30 000 души искат да станат общински съветници у нас. Защо?

Над 30 000 души искат да станат общински съветници у нас. Защо?

Над 30 000 души се борят за 5053 места за общински съветници в цялата страна, съобщи на брифинг говорителката и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева.

1360 души се борят за кметове на община, а местата са само 265. Желаещите да станат кметове на кметства са 6900, а избрани ще бъдат само 3041. Кандидатите за районни кметове са около 400. Те ще се борят за 35 места в София, Пловдив и Варна. Броят им все още не е окончателен, тъй като проверките в ЦИК не са завършили.

До 14 октомври избирателите с настоящ адрес могат да подадат заявление към ОИК, за да бъдат включени в списъка с избиратели. Това е единствената възможност тези гласоподаватели да гласуват по настоящия си адрес. Също до 14-и хората с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна секция.

ЦИК вече утвърди образеца за изборни протоколи, с което е решено, че секционните комисии няма да сумират броя на бюлетините. В протоколите ще има отделни полета, в които разделно ще се записва броят на хартиените бюлетини, на машинните бюлетини, общият брой на намерените бюлетини, на недействителните бюлетини, на тези с вот "не подкрепям никого", разпределението по партии и коалиции. Общият резултат от машинно и хартиено гласуване ще се пресмята в общинските изчислителни центрове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини