Вдигат ограда срещу животни край уникален храм в Пирин, владиката скоро ще го освети

Уникалният параклис, изграден само от дърво
Уникалният параклис, изграден само от дърво

Уникалният дървен параклис, построен високо в Пирин планина от банскалии, скоро ще бъде осветен от Неврокопския митрополит Серафим. За строежа му е използван само дървен материал, няма грам бетон. Сега започва градеж и на ограда край четирите страни на божия дом. Целта е да не се замърсява в близост до параклиса от животни.

„Преминават оттам стада с крави и с овце. Остава мръсотия, не е приятно. Затова ще оградим отвсякъде този уникален храм. И се надяваме скоро митрополит Серафим да го освети”, каза днес иконом Георги Касапинов от Банско.

Малкият храм се намира в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”. Някога тук живеели хора, а на мястото, където е вдигнат параклисът, има останки от древната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Малката света обител ще носи същото име. Някои банскалии смятат, че

Една от прекрасните традиции в Банско е изграждането на каменни чешми в града и планината по случай юбилейни годишнини на връстници. В края на миналата година тя беше продължена с освещаването на чешма от дялани гранитни камъни, която се намира до новоизградения параклис. По този начин банскалии от 72-ри набор правят престоя на туристите в района още по-приятен, тъй като след преходите в планината се ожаднява.

Кръстът на параклиса пък е изработен и дарен от уникалния творец на ковано желязо Радослав Сарафов от Банско. Тъй като храмът е посветен на Христовите великомъченици, авторът е вплел символичния Трънен венец, а основата е захваната с 12 пула, символизиращи дванадесетте апостоли.

                                      

                                      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини