Жени социалистки искат променени закони за защита от домашно насилие

Снимка: БСП, пресцентър
Снимка: БСП, пресцентър

За спешна промяна в законодателството за защита от домашно насилие и разширяване на услугите за превенция настояха участниците в Националната конференция „Заедно срещу насилието, за повече хармония в общуването“, която се проведе в Ямбол по инициатива на Обединението на жените социалистки в БСП.

Конференцията прие декларация към 47-то Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на правосъдието. В нея се настоява за единна централизирана система за статистика на жертвите на домашно насилие, да се съдейства на общините за създаване на служби и центрове за изпълнение на мерките по Закона за защита от домашно насилие, осигуряване на помощ  и подкрепа на жертвите на домашно насилие чрез предоставяне на необходимите социални услуги и за други мерки.

В конференцията, на която бяха домакини БСП – град Ямбол и Обединението на жените социалистки в област Ямбол, участваха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, евродепутатът Цветелина Пенкова, народните представители Вяра Емилова, Веска Ненчева и Мая Димитрова, председателят на Обединението на жените социалистки Дора Янкова, областни координатори на Обединението и много други.

Причината за ширещото се насилие е войната на нашето его, не трябва да се снишаваме, а трябва да обединим усилия, каза във въведението по темата Катя Георгиева, председател на БСП – град Ямбол и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин представи проучване на тема "Правна рамка на мерките срещу домашно насилие и насилието над жени в страните от ЕС", проследявайки законодателството на 14 европейски държави в сравнение с българското. Отношението, опита си и добри практики по дискутираната тема споделиха много участници в конференцията като представители на различни сфери – социална, образователна, правна и др.

Областният координатор на Обединението на жените социалистки в Ямбол Пенка Илиева сподели пътя за изграждането на кризисен център за жертви на домашно насилие в Ямбол и постави акцента върху това, че трябва да възпитаваме ценности като превенция срещу насилието.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини