Правим евтини консерви, цената на доматите пада

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Доматите от открити площи поевтиняват на борсите в страната в рамките на 11-14%. Стойността за килограм на тържищата се е търгувала в периода 2-5 септември в рамките на 95-98 ст, съобщава Агрозона, като се позовава на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Седмица по-рано цената на червения зеленчук е била 1,10 лв/кг, казват експертите. Ако тази тенденция се запази, консервите категорично ще бъдат по-евтини от 2018 г., когато кило от тях се е продавало за 1 лев.

През тази година и доматите от оранжерийни площи са доста по-евтини от миналогодишните. През 2018 г. кило от продукцията се е търгувала за 2,05-2,08 лв, докато сега цената им е между 1,43 и 1,48 лв. Разликата им е над 30%, обясняват експертите.

При червените чушки също има намаление в цената. През 2019 г. в началото на септември те се търгуват за ,12-1,17 лв/кг, докато година по-рано цената им е била 1,23-1,27 лв.

Въпреки обещанието за по-скъп лук заради лошото време в Полша, която диктува цената на зеленчука, у нас лукът отбелязва спад в стойността си. В момента на пазарите той се продава за около левче, което е намаление с 5-7% на седмична база, но въпреки това с около 20-25 ст повече на годишна база.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини