Дамите в селското стопанство: Айше Хасан от Аврамово

Дамите в селското стопанство: Айше Хасан от Аврамово
Снимка: Земеделски форум-Гоце Делчев

Ние сме трудолюбиви и честни хора, които се работят неуморно денем и нощем – така Айше Хасан описва себе си и своето семейство. Тя е трето поколение фермер. Наследила е любовта към животните още от своите баба и дядо. Днес заедно със своите родители и брат тя продължава традицията, развивайки семейната екоферма „Белмекен“.

Стопанството е разположено в живописното якорудско село Аврамово. В него се отглеждат 22 крави и 50 овце от местни породи. През зимата са на ясла, а от края на месец май до октомври са на свободна паша горе на Белмекен.

Доенето се извършва механизирано с агрегати, а суровината се преработва на ишлеме. Айше работи в посока към модернизиране на стопанството с по-големи удобства за животните. Мечтата й е да си има собствена мандра. Дори в момента учи за технолог в Университет по хранителни технологии в Пловдив.

В стопанството работите цялото семейство. Как си разпределяте ролите?

Кой каквото може, това върши. Моите деца още учат, но и те помагат, когато могат. 

Децата радват ли се на животните?

Да, постоянно. Моето момиченце е на 8 години и много се грижи за тях. Има си любими теленца и агънца. Даже на моменти, когато внесем агне вкъщи, не дава да го изнесем. Винаги им дава имена. Големият ми син е на 17 години. Когато беше по-малък, постоянно повтаряше, че иска да стане ветеринарен лекар, за да се грижи за животните на дядо си.

Какви продукти произвеждате и къде намирате пазар? 

Правим прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене от краве и овче мляко. В София държим два магазина. Там сме почти от 8 години и имаме постоянни клиенти. Единият ни магазин се намира в кв. Лозенец на Римската стена, който отваряме в събота, а другият – в Драгалевци, който работи в сряда. Предлагаме и зеленчуци, които отглеждаме, както и сладка от горски плодове, които берем от Белмекен.

Обичате ли да експериментирате с нови вкусове?

Да, пробвам различни комбинации за удоволствие. Правя сирене с чушки, кашкавал с чубрица. Предлагам и на клиентите да опитат, за да получа обратна връзка.

Какво най-много харесвате в работата си и защо?

Всичко ми харесва. Обичам много животните и да се грижа за тях ми доставя удоволствие. Имаме трудности, но успяваме да се справим. Това са живи същества, които приемаме като част от семейството и полагаме всички необходими грижи за тях.

Кои женски качества ви помагат в работата?

В грижата за животните не се разделяме на мъже и жени, но ние сякаш изпитваме повече обич и състрадание. В общуването с клиентите се справям много добре. Не че толкова говоря, а по-скоро уважението, което изпитваме взаимно, ни помага да работим толкова години заедно. Като отварям магазина, клиентите ме чакат на опашка отвън. От 8:00 до 13:00 часа потокът не спира.

Разполагате ли с лично време и как обичате да се разтоварвате?

Малко свободно време имам. Старая се да се погрижа за себе си и след като живея в една от най-красивите планини, обичам да се разхождам сред природата.

Източник: agri.bg

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини