Село Баня - най-новият СПА курорт у нас

Село Баня - най-новият СПА курорт у нас
Снимка: Община Разлог

Баня е малко и китно селце, сгушено в полите на Разложката котловина и радващо се на красотите на планините Пирин, Рила и Родопите, които са го наобиколили от трите страни. Дъхът ви ще секне пред уникалната гледка на постоянно променящия се живописен пейзаж, който е еднакво вълнуващ през всички сезони.

Освен с прекрасната природа,  възрожденска архитектура и археологически останки от времето на траките, село Баня печели всеки посетител и с уникалната сила на лечебните термални води, които бликат в района. А заради увеличаващото се строителство на хотели и къщи за гости, селцето е на път да се превърне в най-новия спа курорт в България.

В момента населеното място разполага с 2000 легла за гости. 7 големи спа хотела, 5 семейни хотела, десетки къщи за гости посрещат туристи в Баня. В момента се строят още туристически обекти, а руски предприемач реши да построи тук завод за топловъздушни балони. Очакванията са до края на годината строежът на предприятието да приключи.

До година-две тук ще отвори и най-големият център за спа процедури и рехабилитация у нас. Инвестицията е за над 20 милиона лева, като ще се ползва минералната вода за лечение и балнеология.

72 са минералните извори в Баня - температурата на водата в тях е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за спа, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за облекчаване на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система. Затова Баня се очертава като най-доброто място за спа и балнеолечение в цяла Югозападна България, предимство е и близостта на населеното място до курортите Разлог и Банско и до ски центъра в Пирин планина.

Близо до старата баня е съществувало селище със светилище на бог Аполон, построено от македонците в чест на бога на Слънцето и топлата вода. За това свидетелства и до сега запазен камък с надпис на старогръцки език. При каптирането на топлите минерални извори банята, са намерени монети с образите на Филип II и Александър Македонски в древно селище, което било разположено тук.

„Нашето богатство е лековитата минерална вода. Благодарение на нея ни предпочитат гости от страната и чужбина. С всяка изминала година отчитаме ръст на туристите”, признава кметът на Баня Мария Юрганчева.

Селото има амбицията да развива е фестивален туризъм и доказателство за това е успехът, който постигна организираният това лято Първи фолклорен фестивал.

В село Баня можете да прекарате няколко незабравими и пълноценни дни, които ще ви накарат да се завръщате отново и отново към този великолепен рай.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини