Пич махала в Симитли стяга редици за Сурва с голяма веселба

Пич махала в Симитли стяга редици за Сурва с голяма веселба
Снимки: Община Симитли

Дойде ли декември „Пич махала“ празнува своя кукерски празник. По традиция кукерите от Пич махала правят своя традиционен кукерски банкет последни в община Симитли. Малко преди коледните празници и подготовката за следващата сурва, цялата махала се събира на голяма веселба. Над 100 човека, кукери и приятели, събра кукерската група на „Пич махала” на дълги трапези и наздравици.
 
Организаторите правят празника на края на годината, за да може всички участници и  домакини да могат да се съберат. А какво по-хубаво време за това освен около празниците, споделят те.  Дълги отрупани трапези, много музика и веселие съпътстваха вечерта. Кметът Апостол Апостолов и народният представител Стефан Апостолов вдигнаха наздравица със своите приятели и пожелаха още дълги години да запазят традицията жива.
 
След веселбата кукерите започват да се подготвят за следващата сурва, да правят големите костюми и оригиналните маски. На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща, за да прогонят злото и орисат с добро, за здраве и берекет, за силна година, а събраните пари се ползват само и единствено за кукерския банкет.
 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини