Световно първенство по футбол не с бира, а с червено вино! Нека ни омае... сега

Световно първенство по футбол не с бира, а с червено вино! Нека ни омае... сега
Снимка: ФИФА

Завесата на световното първенство по футбол ще се вдигне тържествено и бляскаво днес в 18,00 часа наше време в Катар! Странно, не е юни месец, не е лято, не са приключили националните надпревари. Дори бирата няма да се лее на корем покрай мачовете. Не за друго, а защото декември чука на вратата и червеното вино е на мода. Но това е положението. Очаква ни едно първенство, най-големият футболен форум, което се провежда на едно странно, но богато място, във време, което, меко казано, е неподходящо.

Няма да се връщам на скандалите, които съпътстваха всичко това. Те гръмнаха още с избора на Катар за домакин на Световно първенство 2022. Имаше и арести на велики някога футболисти по подозрения за корупция,  за да реши ФИФА да
организира точно там световното първенство. Говори се за хиляди смъртни случаи при строежите на модерните стадиони, където често хората са принуждавани да полагат почти робски труд. Гръмна и друга неприятна новина – домакините подкупили еквадорски национали, за да спечелят двубоя на откриването днес, който противопоставя Катар срещу Еквадор.

И все пак Цар Футбол никак случайно не носи тази своя титла. Защото може да омае милиони по света с продукцията си. Това си остава най-харесваната, най-вдъхновяващата и най-прекрасната игра. Игра, превърната отдавна и в бизнес, но в края на краищата на терена не играят парите, а артистите с топка в крака.

Дано от началото до края на това първенство станем свидетели на страхотни футболни битки, на прекрасни голове, на красиви отигравания, на спиращи дъха обрати, на футболното майсторство на футболистите. Младите играчи, които все още не са докрай шлифовани, да заблестят силно по игрището и да ни впечатлят с уменията си. За да ни дадат новите звезди след Меси и Роналдо, след Неймар и Хари Кейн.

Своите аргументи за първото място имат доста тимове. Обичайните заподозрени са петкратният световен първенец Бразилия, последният шампион Франция, Аржентина, Испания, Германия. А защо не Португалия, Белгия или дори Уругвай не са изненадите на надпреварата. Въпросът е кой ще разкрие в най-пълна степен магията на футболната игра на това първенство.

И докато у нас все още няма правителство, Негово Величество Футболът ще завладее света. За да покаже, че една игра може да е по-важна и по-значима от всички политически игри по света. Нашите национали ще гледат световното първенство по телевизията. И те нямат вина, тъй като у нас всичко е сбъркано. От детско-юношеските школи до Първа лига. И играчите ни са продукт на сбърканата система. Съседни страни вече ни бягат с няколко дължини в развитието на футбола. Светлина прозира с идването на наставника Младен Кръстаич, който смело направи толкова дълго чаканото от десетилетия подмладяване на отбора. И неговите избраници не го подвеждат засега. Но за да стигнем до европейско или световно, ще трябва много работа.

Сега обаче погледът на милиони родни футболни фенове се насочва към Катар. Те ще тръпнат в очакване на поредния спектакъл, който ще изнесат 32-та отбора. Те ще покажат магията на футбола. На онзи футбол, на онзи социален феномен, който не просто забавлява милиони по целия свят, но и осмисля дните на много от тях.

Времето минава, световният футболен форум наближава. Да го приветстваме и да стискаме палци да видим футбол от най-високо майсторство. Да затаим дъх и да изчакаме първия съдийски сигнал. Кого ще избере съдбата и ще короняса като световен шампион на първенство №22? Няма да й се наложи много да умува, защото вариантите са само 32. Нека най-добрият победи!  

А споменът за майсторството на играчите и за великите футболни моменти и обрати на изминалия шампионат да остане задълго в паметта на нас, феновете на тази най-велика игра.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини