Пол Белогур - бялата лястовица на зелените орлета!

Пол Белогур - бялата лястовица на зелените орлета!
Пол Белогур, снимка: ФК "Пирин"

Имало едно време. Така започват приказките. В тях случките са станали преди много, много години. В някои дори иде реч за сътворението на света. Толкова някога са действията в тях. А героите, колкото и да са силни и добри, си остават една измислица я на съответния народ, я на определен автор.

Но сега думата ни е за една съвременна приказка. Може да се озаглави „Зелената приказка”. В нея всичко става сега и в момента. И целта е да продължи възможно по-дълго. Това е приказката на Футболен клуб „Пирин”. Тя започна да се пише пред 2019 година от американския бизнесмен Пол Белогур с голям замах и по всички правила за развитието на един футболен клуб в България. Отборът бързо се върна в Първа лига и този сезон мери сили с най-добрите тимове в страната. Целта на благодетеля на „орлетата” е да надгражда непрекъснато и не пести собствени средства това да стане реалност. Безспорно  той е истински филантроп – благотворител на обществото, човек, който дава не само пари, но посвещава време, усилия, залага репутацията си с тази своя инвестиция. И никак не е случайно, че Пол е американски бизнесмен. Защото точно в САЩ частната благотворителност традиционно играе по-голяма роля, отколкото в Европа. В много случаи там богати хора влагат част от своето богатство за благотворителни каузи.

Американският филантроп е пленен от идеята „Пирин”.

И това не подлежи на съмнение. Но нали никой не си мисли, че той не може да си намери друга кауза, друго място, където да налива милиони, ако нещата в Благоевград не се развиват по начина, по който той очаква. Това означава детско-юношеската школа да е още по-продуктивна, подкрепата от феновете към тима да е още по-силна, Общината да е все по-добър партньор на клуба, футболистите да са все по-отдадени в своето представяне на терена. И не на последно място – време е бизнесът в града ни да подкрепи в тази мисия Пол Белогур и да приеме неговата протегната ръка. А не бизнесмените да стоят встрани и да гледат как един американец налива и налива милиони в техния любим отбор. Защото идва време, в което всеки един филантроп си задава въпроса: А къде са хората от местната общност и защо не се опитат поне малко да са в помощ на клуба?

Точно това очаква от бизнеса в Благоевград Пол Белогур. И той го каза на коктейла, с който започнаха проявите, посветени на 100-годишнината от създаването на Футболен клуб „Пирин”. На събитието собственикът на клуба покани съмишленици и фенове, представители на бизнеса, местната власт и други институции.

„Собствениците на един футболен отбор идват и си отиват, треньорите и ръководителите на един футболен отбор идват и си отиват, дори футболистите на един футболен отбор идват и си отиват. Но самият отбор винаги остава на своите фенове, на своя град, на своята общност. Точно това искам – да отворя клуба към местната общност и тя да е тази, която да притежава част от клуба”, това каза на коктейла Пол Белогур.

В конкретния случай с „Пирин” тази общност е група хора, които имат емоционална връзка помежду си заради своя любим отбор. Затова те споделят еднакви ценности и са сплотени, защото желаят най-доброто за клуба. Другата новина от вечерта беше, че благодетелят от САЩ смята да вдигне капитала на дружеството, за да предостави възможността хората, обичащи клуба, да бъдат и едни от бъдещите собственици. Някои дори направиха своите заявки, че ще заделят пари, за да подкрепят каузата „Пирин” и да притежават акции според своите финансови възможности. Това обаче трябва да се превърне в нещо като мексиканска вълна за благоевградчани, които обичат „орлетата”. И всеки да бъде съпричастен с колкото прецени средства и колкото може да задели за своята футболна страст.

До момента всичко върви по план с клуба.

Благодарение на непрекъснатата подкрепа на Пол Белогур. Като прибавим работата на ръководния екип, на спортно-техническия щаб и всеотдайността на футболистите нещата се подреждат.  

Факт са огромните инвестиции и прекрасните условия, които клубното ръководство осигурява на футболистите. За привържениците пък най-важно си остава представянето на първия отбор. Всичко друго е на второ място - милионни инвестиции, добра база, европейско ръководене на клуба, добри заплати, ударна реклама, високи цели, силна детско-юношеска школа. Но точно всички тези неща, които уж са на второ място, правят един отбор силен и европейски.

Затова е необходимо днес и сега да се събуди бизнесът в града, да се събуди техният пирински дух, за да може заедно с Пол Белогур да се направи правилно надграждане за постигане на балансиран бюджет, а защо не и печалба.

Защото в момента „Пирин” е чист, атрактивен и открит клуб, в който си струва да се рекламира.

Чист, защото всичко с финансирането му е на масата, знае се всяка стотинка откъде идва и къде отива. Атрактивен, тъй като е на шесто място в Европа по използване на свои кадри в представителния отбор. Открит, понеже управлението на клуба на практика е в ръцете на рожби на „Пирин” и на хора, които години наред са отдадени на просперитета на любимия тим.   

С подкрепата на бизнеса и с всеотдайността на Пол Белогур една от най-продуктивните школи в страната ни ще стане фактор в първенството и при най-добрите. Защото всички в Благоевград се надяват и вярват, че „орлетата” ще полетят, победят и убедят с играта си, че не просто имат място при най-добрите и ще останат там дълго време, а ще са сред водещите отбори в България! Американският бизнесмен иска всички заедно да продължат напред като едно голямо „зелено” семейство. Той желае единствено „Пирин” и футболът да имат още по-добро бъдеще в Благоевград. За да отговори отборът на амициите, желанията и мечтите на хората, които обичат клуба.   

Историята е като грамаден замък – едни го строят, но други живеят в него.

Затова е дошло времето историята да се пише заедно от Пол Белогур, играчите, ръководството, треньорите, феновете, бизнеса в града, Общината. А не да се стои и чака само благодетелят на тима да „строи историята”, а другите да се надяват да станат част от нея. Покрай американския бизнесмен, а не заедно с него. Защото е безспорно, че той е успешен бизнесмен и истински филантроп, който с цялото си сърце и душа пристана на клуба, на футбола в града и на самия Благоевград. Достатъчно е да видите само блясъка в очите му и да усетите емоцията в гласа му, когато скандира „Само „Пирин”, само „Пирин”!”.

Нека всички, които обичат „Пирин”, да станат част от историята на любимия тим, за да влезе отборът във втория век от своето създаване силен, европейски и успешен! И най-вече единен, което е в основата на всеки успех! Само тогава ще започне да се пише новата славна страница от историята на „орлетата”!

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини