Община Благоевград се разбърза с Генералския мост, пак слага каруцата пред коня

Община Благоевград се разбърза с Генералския мост, пак слага каруцата пред коня
Снимка: ИлинденПрес, архив

Вчера Община Благоевград изненадващо, след период на затишие, отново възкреси темата за така наречение Генералски мост в града. Става въпрос за моста, който води към Младежкия дом и където кметът Румен Томов иска да изгради Алея на бойната слава.

Няма да коментираме доколко удачна е тази идея и дали точно сега е моментът за подобни иницативи, които иначе изглеждат патриотични и лесно могат да намерят своите поддръжници.

Стана ясно, че във вчерашния ден не само се е събрала комисия, която не само е обсъдила отново проекта, но и е утвърдила идеята за мемориалния комплекс. Той ще включва скулптури на четирима генерали. Ще бъде възстановен и паметникът на незнайния македонски четник на моста над река Бистрица.

Четиримата генерали, които ще имат паметници, са свързани с Пиринския край и освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая /старото име на Благоевград/. Това са генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.

Община Благоевград е намерила своя съветник, който горещо подкрепя намерението на кметския екип. Това е професор Тодор Тодоров, скулптор, който работи в сферата на монументалната скулптура в градска среда. Той е направил оглед на мястото и се е запознал подробно с всички детайли по проекта - елементи, чертежи и снимков материал. Накрая е изразил подкрепа за родолюбивата идея на „благоевградската общественост и нейното ръководство” да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия.

Дали обаче само подкрепата на професор Тодор Тодоров ще е достатъчна за реализирането на тази идея? Има много въпросителни, на които засега няма отговор от Общината, може би, заради бързането.

Това е един от най-красивите мостове в Благоевград, който има уникален парапет от чугун – произведение на изкуството с художествена стойност, построен за идването на Дипломатическия корпус. Съоръжението е елемент от Групов паметник „Централна градска част-Благоевград”. То е паметник на културата с местно значение. Затова е задължително при каквито и да е промени по него да се търси съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерството на културата. Това обаче не е направено. Но пък са направени стъпки в търсенето на средства от Министерството на отбраната. Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, като ще се разчита на добрата воля на военни министър, който да осигури материала за изграждането на скулптурите на четиримата генерали.

Община Благоевград не за първи път поставя каруцата пред коня, защото идеята не е намерила широко обществено съгласие и доверие. На проведените две срещи с обществеността присъстваха малко граждани, а доста от архитектите в града изразиха сериозни обструкции, че точно на този мост трябва да се вдигат паметници. Според тях има достатъчно други места, където това може да се случи, без да се нарушава художественият архитектурен ансамбъл в центъра на Благоевград.    

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини