С конкурсите за директори на детски градини Община Благоевград все повече се отдалечава от обещания нов морал

С конкурсите за директори на детски градини Община Благоевград все повече се отдалечава от обещания нов морал

Община Благоевград върви уверено към пореден скандал, защото е на път да компрометира конкурсите за директори на седем детски градини. Дни наред медии пишат, граждани говорят, че всичко е предрешено и конкурсите се обявяват само да се спази буквата на закона. На практика всичко в тях е формално. Най-вероятно ще се потвърдят на 100% прогнозите на хората, че всяка една от седемте забавачки ще бъде оглавена от директор, който е назначен от общинското ръководство за временно изпълняващ тази длъжност. Кметският екип скоростно уволни досегашните титуляри и назначи уж временно хора, за които се говори, че са част от близкото му обкръжение. Нищо не пречеше на общинското ръководство да има търпението и да остави предишните директори, като организира и проведе конкурси в рамките на 1-2 месеца.

Всичко това се потвърждава от решенията на комисията. Всички временно изпълняващи длъжността „директор” са допуснати до втория кръг – събеседване. От останалите четири кандидатки три са отрязани очаквано още на защитата на концепцията им за управление на забавачките. За „цвят” само една от осмелилите се да се явят на надпреварата за шефските постове в забавачките, която не е вр. и. д., продължава напред. Отсвирени от комисията са три от дамите – едната е дългогодишна детска учителка, втората е бивш началник отдел „Образование” в Общината, а третата е експерт в Националния инспекторат по образование и е от Дупница. На практика на тях не им е даден никакъв шанс да развият концепциите си, просто са им задали по 2-3 въпроса, след което са им благодарили за „участието”. В същото време се набива на очи, че всички вридове са били толкова сигурни в себе си, че са кандидатствали единствено за шефските позиции в своите детски градини. Все пак има едно изключение, което напомня на пленумите по времето на социализма, когато се избираха ръководителите с 99%, а не със 100%. Само Славка Джаркова е изявила желание да оглави не само своята забавачка, но и още една.

Комисията се оглавява от зам.-кмета Василиса Павлова и включва още юрисконсулт на Общината, Елена Чобанова от „Човешки ресурси” и преподавателя от ЮЗУ - Мария Кавданска, за която се твърди, че е близка на председателя на комисията. Прави впечатление, че няма представител на РУО, не че е задължително, но  е препоръчително да има такъв експерт. Няма и човек от Комисията по образование в ОбС, където председател е шефът на РУО – Ивайло Златанов. Явно четирите дами са достатъчно компетентни, за да не им трябва експертна помощ нито от РУО, нито от ОбС.

Не е за пренебрегване и фактът, че твърде малко хора извън вридовете са се осмелили да проявят кураж и да се явят на конкурса за директори на детски градини. Говори се, че някои са имали желание, но не са поискали да го направят. Защо ли? Викани са на разговори, където им е било подсказано да не се напъват...

Тези конкурси са част от многото скандали, свързани с ръководството на Община Благоевград. Кметът спечели изборите с обещанието да промени модела на управление и да организира прозрачни конкурсни, да назначава млади хора на принципна основа. А постовете продължават да се заемат от свои хора и с правилна партийна принадлежност.  

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини