Ще гледат ли 50 нюанса сиво на местните избори в Гърмен?

Ще гледат ли 50 нюанса сиво на местните избори в Гърмен?
Снимка: Илинден прес, архив

Кандидатите за кмет на малката община Гърмен започват да зреят като ябълки петровки в юлската жега. В момента рекорден брой мераклии гладят панталони за кметския стол. Наред с тях се глади и минимум една пола. До октомври ще се появят още нови кандидати за слава и за управление на общината, в която най-ценният природен ресурс е минералната вода и развитието на туризма, свързано с нея. Те ще са участници в политическия филм наесен, който може да бъде интересен, но може и да е скучен, защото почти всички мераклии за кмет са познати на местните хора.

Общината сякаш е в летаргия в последно време, но се очертава много гореща политическа есен. Предпоставките за това са налице. Поглед в кметския пост са вперили и ДПС, и ГЕРБ, и независими играчи. Големият въпрос в момента е дали настоящият управник Минка Капитанова ще е кандидат на ДПС. Тя „ни се води, ни се кара”, убедени са във всички политически централи, защото са яли попарата й. Това важи най-вече за ДПС и ГЕРБ. Капитанова си остава най-непредвидимият играч на тези местни избори.

Преди година ГЕРБ на висок глас „изпя” „Развод ми дай” на Капитанова. Хората на управляващата страната партия оттеглиха доверието си от нея и припомниха, че благодарение на тяхната подкрепа тя успя да спечели като независим кандидат оспорвания местен вот на балотажа срещу кандидата на ДПС тогава - Ахмед Башев. Местните гербери се ядосаха заради връщането на Минка Капитанова на бял кон в ДПС, след като игра хоро до лидера Мустафа Карадайъ в центъра на село Дебрен преди парламентарните избори през 2017 година. Дори това хоро обаче не я прави сигурен кандидат на ДПС, тъй като в партията не обичат непредвидимите играчи. И имат винаги едно наум. И по-вероятно е Движението за права и свободи да заложи на нов кандидат. Поне 5-6 души мечтаят за номинация на този етап. Сред спряганите имена са тези на собственика на хотел „Ивелия” в Дъбница – Бисер Узунов, на кмета на Рибново – Феим Иса, на бившия кмет на същото село – Рифат Атипов, на активиста Али Авдиков, на Галип Мисирков, на общинския съветник Рифат Ходжа. Не е невъзможно тук да попадне и бившият общински кмет Ахмед Башев, както и други имена.

Още по-дълъг е този списък в ГЕРБ, в който място може да намери всеки млад и напорист човек, който не е от ДПС, както и всеки опитен местен партиен лидер. Нито един от тези кандидати за слава не е заявил на висок глас какъвто и да е проблем на общността, нито пък е изразил своя гражданска позиция по някой проблем.

Факт е, че ГЕРБ така и не може да се добере до кметския стол в община Гърмен. На последните избори все пак погали егото си, но за кратко, след като подкрепи Минка Капитанова, но тя бързо ги „разлюби” и се върна при старата си партийна любов ДПС. Затова сега ГЕРБ са готови да дадат мило и драго да имат свой кмет и да натрият носа и на Капитанова, и на ДПС. Хората на Бойко Борисов ще бъдат много внимателни в избора си на кандидат, тъй като вече имат обеца на ухото от случая с Минка Капитанова. БСП няма никакъв шанс на фона и на последните резултати от европейските избори, но почти сигурно ще издигне свой кандидат от кумова срама.

Сигурно за местните избори е едно – Ахмед Башев и Минка Капитанова ще са сигурни участници в надпреварата за кметския стол. Ако не са партийни кандидатури, то те ще играят ва банк и ще се явят като независими кандидати. Между тях двамата също има стара вражда. През 2103 г. Башев стана за кратко депутат и посочи за свой наследник дясната си ръка Минка Капитанова. Скоро обаче тя се еманципира от него и между тях настъпи разрив. Последната битка от войната между двамата бе спечелена през 2015 г. на местните избори от Минка Капитанова. Сега Башев е жаден за реванш. Той ще разчита на онези избиратели, които са разочаровани от управлението на неговата наследничка. Капитанова също няма да се откаже лесно от кметския стол. Не бъде ли изборът на ДПС, то тя също ще поведе битката като независима. Тогава ще се окаже, че напразно е играла хоро начело с Мустафа Карадайъ.

В очертаващата се предизборна ситуация на драгия избирател в община Гърмен свят ще му се завие и ще се чуди за кого да гласува. Традиционно тук хората гласуваха партийно до 2007 година – или за ДПС, или за БСП, или за някоя друга партия. Но и това се промени. Преди 12 години Ахмед Башев победи като независим кандидата на ДПС – Галип Мисирков, при това го направи още на първия тур. Картината се повтори през 2015 година, макар че бе с обратен знак за Башев. Той загуби на втория тур като кандидат на ДПС от подкрепената от ГЕРБ независима Минка Капитанова.

За хората в община Гърмен не е важно вече името на бъдещия общински кмет, а каква програма и какви идеи ще изпълнява по време на своето управление. Историята тук показва, че някои общински кметове късат връзката си с обикновените хора и това обикновено ги сваля от кметския стол. Много от жителите на община Гърмен искат да имат ново лице за кмет, което да ги чува и да не ги загърбва в момента, в който започне да управлява. На тях познатите управници са им втръснали. Хората тук заслужават богатата на природни ресурси община да намери своя достоен управник, който да има цялостна визия за нейното развитие и за по-добър живот на местното население.      

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини