Хуан Гуайдо - не е изключена американска интервенция във Венецуела

Хуан Гуайдо - не е изключена американска интервенция във Венецуела

Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела каза, че е готов на, американска военна интервенция, за да принуди Николас Мадуро да се оттегли от властта и да сложи край на хуманитарната криза в страната, предаде AFP.

" Всичко, което е необходимо ще направим, за да престанат децата ни да измират", каза Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни.

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно спорен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", каза Гуайдо в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.

Жестоката икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храни и на лекарства. Около 3 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г. насам, според данни на ООН.

В интервю за Wall Street Journal Гуайдо заяви, че Русия и Китай рано или късно ще се откажат от поддържането на социалиста  Мадуро, предаде ТАСС

"Лично аз не вярвам, че Русия и Китай са на страната на Мадуро. Те просто защитават своите инвестиции във Венецуела. Но постепенно ще започнат да разбират, че Мадуро не може да им предложи стабилност, нито гаранции", каза Гуайдо.

Той потвърди възможността, че за смяна на режима, ще се наложи чужда намеса.

"Важно е да се помни, че диктаторът доброволно не може да предаде властта, след като е присвоил за себе си конституцията и е управлявал страната с помощта на заплахи и обещания. Нужно е да се окаже адекватен натиск, за да си отиде ", каза Гуайдо. "Военна операция би могла да бъде най-ефективната форма на натиск, но не на това се надяваме", каза той.

България призна Хуан Гуайдо за легитимен държавен глава на Венецуела преди няколко дена.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини