Реквием за „Булгартабак”...

Реквием за Булгартабак”...
Снимка: capital.bg

Защо спря работа емблематичната за областния център на Пиринско и за целия регион фабрика „Благоевград БТ”? Този въпрос виси със страшна сила. Задават го благоевградчани с пълно право, тъй като предприятие, което даваше работа само преди 8 години на 1100 души и им осигуряваше средни заплати по близо 2000 лева, вече е в историята.

За предизвестената кончина на дружеството „кучето е заровено” още при продажбата на печелившото предприятие „Булгартабак-Холдинг” АД. Тогава започва реквиемът за „Булгартабак”!

Интересно е да се отбележи, че през 2005 година заради политическата конюнктура се спира продажбата на „Булгартабак” за 250 милиона евро на компанията „British American Tobacco”. Само 6 години по-късно държавата продава на „БТ Инвест” дружеството на половин цена - за 100 милиона евро за 80% от капитала на холдинга. При положение, че само в складовете има продукция за 50-60 милиона лева, а цената на оборудването във фабриките е за поне 300-400 милиона. Според експерти решението за продажбата е политическо, а целта е да се направи подарък на избрания купувач.   

Така дружеството попада в ръце на хора, които не са част от бранша. Те не само не могат, но и не искат да развиват предприятието. „Талант се иска да развиеш едно такова печелившо производство, но не се иска талант да го съсипеш”, казват с болка експерти, дали десетки години от живота си за просперитета на „Булгартабак”.

Новите собственици изпълняват стриктно едно от задълженията си по приватизационния си договор – да изкупуват минимум по 5000 тона тютюн в следващите 5 години. Дори се престарават – купуват и количества, за които не са сключени договори между фабриката и стопаните. Всеки може да си направи изводите защо го прави и коя партия има най-голям интерес да не се затрие съвсем поминъкът на тютюнопроизводителите. Затова пък не се инвестира нищо в цигареното производство, правенето на филтри и рязането на тютюн.

Симптомите на предизвестената смърт на „Булгартабак” се засилват и стават съвсем видими през 2014 година, три години след приватизацията. Година, в която експертиментите продължават, но не с цел развитие, а с цел закриване. Взема се решение шефовете в холдинга да станат и директори на фабриките в страната. Поне в тези, които все още работят към онзи момент. Закриват се цехове в едни фабрики, местят се работници в заводите в другите населени места, докато съответното предприятие не спре дейността си.

Всички тези еквилибристики са знак за хората в бранша, че собствениците, приватизирали дружеството, нямат никакво намерение да развиват производството на цигари, а да се източи предприятието. През цялото време пък управляващите си затварят очите за случващото се в „Булгартабак”, същото важи и за Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Никой от тях нито чува, нито вижда симптомите на предизвестената смърт на холдинга. Мълчание отвсякъде.

Но да се върнем на 2014 година. Дотогава, а и през 2015 година, се инвестират по няколко милиона евро в дружеството. През май 2014 г. са похарчени 2,5 милиона евро за ново оборудване в „Благоевград БТ”. Но пък само за три  години – от 2011 до 2014 г. работниците тук са намалели от 1100 до 850 души. Премахват се във времето и почти всички социални придобивки на служителите – дажбата цигари, осигурването на храна, на пари за почивка...

Следват периодични чистки на по около 200 човека в благоевградската фабрика, за да останат по малко от 200 работници в една от най-модерните фабрики на Балканския полуостров. Те също вече са без работа, както стана ясно преди броени дни. На практика се затваря заводът в Благоевград и работещите в него вече подадоха заявления за доброволно напускане. И тук обаче следва мълчание, никой не смее да говори, да се оплаква, няма протести на останалите без работа хора. Нищо не се чува и от синдикатите.

Не е тайна, че инвестициите за технологично обновяване в благоевградската фабрика почти спират през последните 3-4 години. А предприятието разполага с необходимия ресурс – база, машини, оборудване, подготвени кадри, за да работи в конкурентна среда. И да печели. Но не би. Не това искат собствениците, които дори продават и марките цигари. 

Според специалисти ще се имитира някаква дейност в „Булгартабак” до 2021 година, за да се изпълни поетият ангажимент по приватизацията. Никой от тях обаче не вярва, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще тръгне да нищи как едно дружество, което работи години наред на печалба, днес е спуснало кепенците. И кой носи отговорност за това? Но не очаквайте втори Баневгейт. Евгени Банев, който търка нара в ареста, няма да има компания. Защото тук има омерта – да се мълчи. И да няма виновни.    

Коментари

  1. 0
    1

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини