Quo vadis Венецуела?

Quo vadis Венецуела?
снимка : latuffcartoons.wordpress.com

Венецуела може би  ще е относително „евтин” съюзник за Русия, а потенциалната възвращаемост на руските инвестиции  може да бъде безценна, пише The Washington Post.
В замяна на малки заеми и инвестиции през последното десетилетие, Русия вече има значителна част от поне пет петролни находища във Венецуела, която има най-големите световни резерви в тази сфера .
WP пише, че руски съветници във венецуелското правителство помагат на венецуелския президент Никола Мадуро в неговия опит да изведе страната от фалит. Както отбелязва изданието, те помогнаха за пускането на първата цифрова/крипто валута "Петро", която би помогнала да се извършват плащания на петрол при заобикаляне на американските санкции.
Освен това Венецуела преди време бе клиент на американците за закупуване на оръжие за армията си. Вече това не е така, като сега страната е оборудвана с руски оръжия, танкове и самолети.
Вестникът отбелязва, че Русия е възстановила своите позиции като основен играч в региона на Близкия изток, посредник в Азия и глобален доставчик на модерни оръжия.
За Русия създаването на политически пост в Западното полукълбо се превърна в „стратегическа победа“, казва Ерик Фарнсуърт, вицепрезидент на „Съвета на Америка” и „Американското общество”.
"Не мисля, че Русия се грижи за оцеляването на режима на Мадуро. Той е средство за постигане на нейните цели в Южна Америка. Крайната цел е да се създаде приемливо правителство, което да се освободи от западните санкции и да се създадат трудности за Съединените щати в региона”, казва Фарнсуърт.

По материали в чуждия печат

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини