Безопасен ли е вашият смартфон?

Admin 15 Октомври 2017 17:18 Поглед 0
Безопасен ли е вашият смартфон?

Във всяка работа на първо място винаги стои сигурността. Под сигурност  се подразбира защита от вреда и други нежелателни последствия.

На всички по света им е нужна безопасност. Даже и на умните слушалки - смартфон. Ние използваме смартфон за позвънявания, игри, чат, разплащания и т.н., но замисляли сте се за опасностите, които ви дебнат от тези хубави, скъпи, но необходими играчки? Без паника! Ние ще ви помогнем.

Съществуват кодове, които ще ви покажат дали вашите данни са защитени или не. С тях можете да засечете дали някой ви подслушва или следи вашето местонахождение във всеки момент в случай ,че с вас е вашата телефонна слушалка. Това става като наберете тези кодове като позвъняване на вашия мобилен.

Кодът е *#21#. Тази комбинация от цифри и символи позволява да разберете дали към вашия смартфон е включено пренасочване на позвъняванията, SMS и други съобщения. Набирайки този код, на екрана ще излезе номер, на който се осъществява трансфер на вашите данни, и статуси по разни видове преадресации. Ако се покаже такъв номер и той ви е непознат, спомнете си дали не сте давали на някого мобилния си телефон, макара и за еднократно обаждане? Ако „Да” — има риск, че сведения за вашите близки, дом, програмата ви за деня, кръга на общуване са могли да станат достояние на някого..

Под заплаха, могат да се окажат средствата от вашия електронен портфейл дори и ако го ползвате чрез парола на вашата слушалка.

*#62# , този код показва, къде се пренасочат входящите повиквания и SMS, когато другите абонати не могат да ви звънят. В най-добрия случай тези позвънявания ще се пренасочат в гласовата ви поща на вашия мрежов оператор.

Набирайки тази комбинация  ##002# , вие ще можете да изключите всички видове  пренасочвания, които преди са били настроени на вашия мобилен телефон. Кодът е универсален и действа на всички смартфони. Препоръчваме ви да си спомните за него , преди да заминете за друга страна : тогава, оказвайки се в роуминг, вие няма да губите пари, защото ще престанат да се броят за обаждания позвъняванията, които директно отиват в гласовата ви пощенска кутия.

 *#06# е код, даващ сведения за идентификационният номер на слушалката, така наречения IMEI (International Mobile Equipment Identifier). След като се активира кода, на дисплея трябва да се появи комбинация от цифри, която изписва серийният номер или IMEI на този апарат.  Цифрите трябва да са 15 на брой, и ако има дори и една повече това значи, че към телефона ви е прикрепено устройство за подслушване.

За да сте абсолютно сигурни, че някой слухти около вас, проверете оригиналния IMEI, който е изписан върху на гърба на телефона. След това сравнете този номер с изписания при проверката на екрана хардуерния надпис и ако има разлика между двата надписа – внимавайте какво говорите по телефона.

Знаейки вашият IMEI , можете например, да си намерите смартфона ,който е бил откраднат от вас. В момента, в който откраднатия телефон се включи отново, той автоматично предава своя IMEI в мрежата на мобилния оператор, независимо от това, дали в смартфона се намира вашата симкарта или вече чужда.

Съществуват и специални кодове, позволяващи да се проследи вашето местоположение и да се узнае, към коя конкретно подстанция е включен вашия телефон. Е, наистина за това на мобилния трябва да се закачи специално устройство — netmonitor. За да започне проверката, въведете един от кодовете: за Android: *#*#197328640#*#* или *#*#4636#*#* , за iPhone: *3001#12345#* Как да ги използваме ? Крачка 1: Идете във функцията UMTS Cell Environment, а от там — в UMTS RR info. Вие ще видите значението на така наречената Cell ID, това са номерата на базовите станции, разположени до вас. Препишете Cell ID. Крачка 2: Върнете се в основното меню, влезте чрез MM info в Serving PLMN. Запишете стойностите Local Area Code (LAC). Крачка 3: Сега , знаейки двете категории кодове, можете да влезете в специалния сайт (4-я раздел в ляво). Въвеждайки в нея данните, можете да определите по картата, разположението на базовата станция, където е „закачен” вашия мобилен.

С помощта на антивирусна програма можете регулярно да проверявате своя смартфон за вируси и да ги премахвате.

Как да се защитим от престъпници и шпиони: 1. Използвайте месинджъри, които са напълно защитени като : Telegram, Chare, Wickr, Signal. 2. Не инсталирайте на телефона си непознати програми, следете всички приложения и по възможност ползвайте  многостепенна система за блокиране. Не допускайте подозрителни връзки и не зареждайте телефона от подозрителни «безплатни» точки. 3. Да проследява местоположението на смартфона ви има право само вашия мобилен оператор и то с вашето съгласие. Сайтовете и приложенията, които ви канят да проследявате местонахождението на други хора, са собственост на престъпници. Бъдете бдителни за да не загубите пари и да не нарушите собствената си сигурност! И не забравяйте, че всъщност вашият смартфон е миникомпютър, който се нуждае от внимание и сигурност, защото той е най-краткия път към вашите тайни..

Автор : Нео

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини