Признаха съществуването на българите в Албания

Admin 14 Октомври 2017 07:49 Поглед 0
Признаха съществуването на българите в Албания

Албанският парламент призна българското малцинство в страната! На пленарно заседание албанският парламент гласува Закона за защита на националните малцинства в Албания, където в чл. 3.2 се казва: 

“По смисъла на този закон национални малцинства в Република Албания са гръцкото, македонското, влашкото/арумънското, ромското, египетското, черногорското, босненското, сръбското и българското малцинство.”

Във вторник представителите на управляващата Социалистическа партия и опозиционната Демократическа партия в правната комисия на албанския парламент приеха поправка в Проектозакона за защита на националните малцинства в Албания, като добавиха „българи“ сред официално изброените малцинства. Това е кауза, по която българската държава работи от десетилетия, но особено активно през последните няколко години.

До този резултат не се стига лесно. В текста на проектозакона, в Албания за защита на малцинствата дълго време не присъстваха българите като общност в страната. В началото на годината евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО, ЕКР) и колегата му  Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП) внесоха поправка в доклада на ЕП за Албания за 2016 г., която призова Тирана да признае българско малцинство в районите на Мала преспа, Голо бърдо и Гора. Това стана и благодарение на подкрепата, осигурена и от останалите български евродепутати в своите групи. Поправката в доклада бе одобрена в пленарна зала от над 400 евродепутати. По този начин за първи път в резолюция на ЕП се призна наличието на българска общност в страната и се отправи препоръка към албанските власти за уреждане на нейния статут.

След препоръката на ЕП три организации на българската общност в Албания за по-малко от седмица събраха близо 3000 подписа под официална петиция за признаване на българското малцинство в страната, която бе изпратена до албанското правителство и албанския парламент.

Признаването на българското етническо малцинство в Албания вече е факт благодарение на координираните и обединени действия на Българското правителство и Премиерът Бойко Борисов, както и Групата на българските евродепутати начело с Ангел Джамбазки и Андрей Ковачв в Брюксел. Също-така за това усилено работиха родолюбиви организации, българите в Албания, ДАБЧ, Министерски съвет на Република България, Сергей Станишев, Ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и т.н.

Ето реакциите на български евродепутати след историческото гласуване на албанския парламент –

Андрей Ковачев, Ръководител на българската делегация в ЕНП: „Това е исторически ден. Българската общност се опитва да получи права от 104 години, като особено интензивно усилията бяха подновени през последните няколко години. Това показва, че можем да постигаме национални каузи, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос обедини премиера, евродепутати, правителство и Народно събрание. Благодарност и за усилията на българските организации в Албания и всички приятели на българската общност и на България в Република Албания. Не на последно място благодарност и към европейския подход на нашите приятели и колеги от албанския парламент. Отново се доказа, че европейската интеграция е единственият начин за решаване на исторически проблеми в нашия регион и допринася за това, тъмните сенки от миналото да избледнеят.“

Сергей Станишев , Ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, заяви: „Признаването на българското малцинство в Албания е сериозен успех – нашите сънародници категорично не трябва да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски. Общата позиция на българските евродепутати е силен призив, който беше чут от албанските власти. Очаквам новият закон за малцинствата да гарантира правата на българите в Албания в съответствие с международните стандарти и препоръките на ЕС.“

Ангел Джамбазки, ЕКР – ВМРО: „Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите. Спазвайки европейските препоръки, Албания показва, че има желанието и волята да работи активно за бъдещо членство.“

Филиз Хюсменова, Ръководител на Делегацията на българските представители в Групата на Алианса на Либералите и Демократите в Европа в ЕП: „Групата на Алианса на Либералите и Демократите в Европа и особено делегацията на Движението за права и свободи в нея последователно работи в защита на правата на малцинствените групи в Европа. Това е с още по-голямо основание така, когато става въпрос за зачитането на права и свободи на наши сънародници. Ето защо целенасочената подкрепа по отношение на инициативата за признаване на българското малцинство в Албания е от особено значение за нас.“

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини