Млад ентусиаст събира книги за читалища и социални центрове

Млад ентусиаст събира книги за читалища и социални центрове
Снимка: Дарик, архив

В съвремието все повече отдаваме значение за сформирането на едно четящо общество. Стимулираме и насърчаваме практиката на литературното четене, защото книгите заемат важно място както в живота ни, така и в неговото развитие. Културните храмове са онези, които способстват за достъпа не просто до томове книги, а до безценна книжнина от литературно многообразие, което пренася знанието във вечността и съхранява нашето духовно и културно наследство.

В това се крие и водещата идея, която подтиква 17-годишният Кирил Балдев да организира кампанията „Да спасим книга“, превърнала се в национална, в подкрепа на изпепеленото при пожар през месец август читалище „Яким Десподов“, нахождащо се във врачанското село Гложене.

Младежът отправя призив към всички ценители на четивата с молба за предоставяне на книги от личната си библиотека, за да може културната институция постепенно да се запълни, след загубата на над 14 хиляди тома литература, игзоряли в огнения ад сполетял поради късо съединение в ел. инсталацията на земеделска кооперация, намираща се в близост. 

И резултатът е налица - 500 книги, дарени от личните библиотеки на десетки българи.

"Занапред мисля подобни кампании да се провеждат в повече градове и села из цяла България. Повече да се организират такива кампании. Мотивира ме това, че хората са забравили книгите, словото, четенето. Чрез тази кампания  искам да се обърне внимание върху книгите и тяхното събиране и да се даряват на читалищата, защото няма смисъл да стоят по домовете ни като не ги използваме", казва младият ентусиаст.

Кампанията "Да спасим книга" е започнала през 2015 година и до момента е дарила книги на над 10 читалища и социални цетрове в цялата страна.

Допълнителна информация за това как и къде може да изпратите своите книги може да получите на телефон: 0877903409 или на имейл: kiro7755@abv.bg

Източник: ludogorienews.bg

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини