ФЕНОМЕНОЛОГИЯ ВЕДА СЛОВЕНА

Admin 07 Февруари 2017 21:22 Камбана 24
ФЕНОМЕНОЛОГИЯ ВЕДА СЛОВЕНА

 „Веда Словена“ е една дискусионна, привлякла вниманието на изследователи от различни поколения тема. Въпросът за автентичността на събраните и публикувани (1874/1881 г.) от хърватския изследовател Стефан Веркович родопски старинни епически песни е обект на повече от вековен спор с противоположни оценки и заключения.

Потребността за историографски прочит на културното явление „Веда Словена”, се отнася към много исторически реалности. Песните от двата сборника съчетават натрупани пластове на фолклорни епохи, за които се смята, че не могат да бъдат отделени, поради смесването на митично, вълшебно и битово.

Песните включени в сборника отразяват действителното поведение на жителите на контактната зона на Западните Родопи и би трябвало да се осмислят в рамките на българската народностна култура. Това виждане е възможно, при условие, че основен метод за наблюдение на миналото е то да не бъде наблюдавано като завършеност, а в динамика и развитие, т.е. като процес на унаследяване.

Песните в цикъла „Веда Словена” придобиват ново значение и изискват ново осмисляне, разгледани в контекста на нелитературен, устен пренос на митологизирани, дълбоко вкоренени в манталитета и поведението на балканските народи и съхранени във фолклорните традиции същностни характеристики на контактните общности.

Причините за противоречията при оценката на текста на различните поколения учени се крият в нецялостното познание на проблематиката съхранена в културното явление „Веда Словена”. Формирането  становищата и отношението към явлението на различните историографски  поколения би трябвало да се наблюдава в контекста на историческото време, в което възникват, в зависимост от идейните направления, политическата ситуация, достъпните и осмислени исторически сведения към дадения момент, от моделите на мислене и поведение на изследователите през различните периоди. Този метод дава най-добрите възможности за разбирането на позициите на отделните автори, причините за техния подход към проблема „Веда Словена“ и обективността на техните заключения.

Периодът на непосредственото събиране и отпечатване на песните от Стефан Веркович и Иван Гологанов, който поставя началото на научния интерес към този въпрос е свързан с оценката на тяхното дело.

Модерните, за времето на Веркович идеологически доктрини – „илиризъм“, „славизъм“, заедно с новосъздаващите се национални идеи и политическите цели,  конюнктурните интереси на някои държави не допускат независим прочит на родопската „Веда”.

Поставен в конкретна историческа среда и в зависимост от политическата обстановка, заедно с политическото въздействие върху идеите и научните дирения се достига до извода защо културното явление „Веда Словена” става политически неудобен проблем. Особено неудобен проблем е „Ведата” за интересите на Сърбия, Гърция и Русия, защото  песните в него охарактеризират белезите на наднационалната, средновековна българска култура. Именно поради тези причини сборника е обявен за мистификация и то от учени свързани с изброените доктрини.

Историографският поглед върху „Веда Словена“ в периода на създаването на националните държави на Балканите обхваща зараждането на самата българската научна историография. В този контекст е необходимо, явлението „Веда Словена” отново да бъде оценено като проекция на съвременните й национални тежнения и политически стремежи. Идеята за етническо обединение на българите във възстановената държава дава отражение върху основните тези на поколението историци от края на XIX в. до средата на XX в. Водещи са становищата на медиевистите, които със своята ерудиция и безспорен авторитет влияят върху следващите поколения изследователи. За съжаление, това първо историографско поколение все още не е започнало да работи над проблемите на културният синкретизъм и възможностите за унаследяването на културни модели от античността и преносът им в средновековната българска  Държава.

Неточностите в изследванията на „Веда Словена“ на историографското поколение до Втората световна война се подчертават от все още недостатъчния фактологически материал и изследвания върху културата на завареното антично население в българските земи, с който учените са разполагали. Днес новите археологически, етнографски, фолклорни, културно-исторически изследвания, развитието на нови научни дисциплини като тракологията доведоха до възможност за обобщения върху културния синтез и наслагвания в кръстопътната зона на България и Балканите, но това е днес.

Това, което науката за човека е наблюдавала, описвала, интерпретирала в класическият епос с поколения изследователи(какъвто да речем е Омировият), за „Веда Словена“ предстои.

          Следва продължение …

Д-р Денис Исаев

Коментари

 1. Гришата
  Toва е един от големите и най-важни български феномени! Няма да се учудя, във Ведата да има описани орфически детайли...
 2. Лили
  Българската историческа наука гузно мълчи за Веда Словена! Може би притискана от външни фактори или от некомпетентност
 3. Ali Baba
  I dali rusnacite i sarbite kato ne vidiaha tam 4e niama slaviani mai se uplashiha za tehnite panslavizmi? Dali trakite ni kazvat zdraveite s tozi epos ?
 4. Ламброзо
  Г-н Исаев, дали Веда Словена политически не е осъдена на смърт и забвение? И защо ако е вярно?
 5. Денис Исаев
  Здравейте г-н Амброзо! Според мен, \"Веда Словена\" не може да бъде осъдена, тъй като е литературизирано-записано културно явление, отразяващо нестихнала българска култура. Тя все още е жива система от поведение и шанс на безплодната съвременна цивилизация, по отношение на цивилизационни идеи и хуманизъм. От нас зависи, обаче да я пренесем за поколенията като осъзната ценност! До скоро - Денис Исаев.
 6. Реалност
  Веда Словена е поръчков фалшификат сътворен от руско-сръбския шпионин Стефан Веркович. Направете си сами извода, той не е помак а е записвал помашки песни. Дори е бил монах.Което значи че не е бил обективен. През 1862 г. сръбският министър-председател Илия Гарашанин му поставя тайната мисия да съдейства „македонските славяни при разрешаването на Източния въпрос да се считат за славяни, а не гърци“. Оттогава до 1875 г. Веркович редовно изпраща до сръбското правителство секретни доклади за обстановката в българските земи под турска власт.
 7. До Реалност от Тръмп
  НеРеалност до къде ще стигнеш с Уикипедия знанията е ясно. Но именно руснаците спират Веда Словена ,защото виждат ,че не е по техните очаквания. Във Ведата има всичко друго, но не и славяни...Това ги изплашва и я обявяват за фалшификат! И то само учени на издръжка на Русия и Сърбия, докато на Запад учените я приемат..А Веркович може да бил всякакъв , но е бил честен човек и не е скрил неочакваното от \"панславистите\" откритие. За това той е задържан 13 години в Русия за да не говори и пише.
 8. Krusho
  Ама, за какво става дума с 5 думи във Веда Словена?
 9. Путин
  Русофоби!
 10. Денис Исаев
  Г-н или г-жо Реалност(не знам каква точно \"реалност\"), всичко което споменавате показва, че познавате добре проблема и изцяло. Бихте ли ме осведомил/а известно ли Ви е, дали необходимо да си българин, за да пишеш на български и дали братя Шкорпил(да речем) не са описали друга страна, а не България, щом не са българи!? Всъщност, г-н или г-жо \"Виртуална Реалност\" не разбирам смисъла на казаното от Вас, може би защото сте от Друга, Паралелна, непонятина \"Реалност\"? Всъщност, благодаря, че пишете и ще се радвам да Ви напиша друг текст, който ще покаже, че говорите без \"реални\" доводи.
 11. Реалност
  Господин Тръмп, не само във Уикипедия има информация. Веда Словена не е феномен. Факт е че Веркович е католически монах. Тоест Ватикана има пръст в нейното сътворяване. Тайни общества , масони и прочее. Затова е създаден Ордена на Дракона. Финансиран от Ватикана, Австроунгария и Русия. Русия дори е изпращала стотици монаси в Атон, който освен верска дейност и пропаганда са се занимавали и с финансиране на тероризъм тогава. Това е била и целта на Ордена на Дракона. Такъв таен орден е бил и този на Карбонарите. След анексията на Балканите от Австроунгария, Русия започва да финансира агентурата си срещу влиянието на Австроунгария. Такъв е например сръбския злодей Караджорджевич. Капитан Петко воевода също е бил платен руски агент, но това вече е друга тема
 12. Реалност
  - Уважаеми господин Денис Исаев, аз определено съм почитател на западната фундаментална наука а не на \"всерусийската\", обаче мисля че и братя Шкорпил също са преследвали имперски интереси, тези на Австроунгария. Виждам че боравиш с клишета на пропагандната историческа митология, като изпитано средство за подмяна на реалността. Добре би било да бъдем по предпазливи, историята е най неточната наука
 13. Пространство
  Господин Увеличена Реалност, моля прочетете отново текста!
 14. Време
  До голяма степен, текстът потвърждава думите на Самовлюбеното Его, което не допуска друга реалност. А именно, в текстът се твърди, че явлението е такова защото е описано и е литературизирано - записът го превръща в явление. Второ, именно политическите зависимости, които \"Реалността\"споменава мистифицират същото явление. Иде ми да проникна в Пространство.
 15. Пеевски
  Дали сте чели въобще Веда Словена господа или поне част от нея?
 16. Тръмп до Реалност
  Господин Тръмп, не само във Уикипедия има информация/ има я/. Веда Словена не е феномен/ти ще кажеш недоносче/. Факт е че Веркович е католически монах/всеки може да е монах. и какво от това?/. Тоест Ватикана има пръст в нейното сътворяване/пръст в гъзъ ти си, си сложил, фантасмагор/. Тайни общества , масони и прочее/изтрий си очилата ,че приличаш на току що събудил се в Рая/. Затова е създаден Ордена на Дракона/много ама много си се объркал за този орден.../. Финансиран от Ватикана, Австроунгария и Русия/Баси, а всички те са съюзници за да правят едно и също нещо. А те са смъртни врагве/. Русия дори е изпращала стотици монаси в Атон, който освен верска дейност и пропаганда са се занимавали и с финансиране на тероризъм тогава/вместо мозък имаш боза/. Това е била и целта на Ордена на Дракона/Дракон да те ухапе по тъпата тиква/. Такъв таен орден е бил и този на Карбонарите/те са масони ако нямаш против а масоните са си тайни от край време. откри америка/. След анексията на Балканите от Австроунгария/тя от теб разбирам ,че анексира целите балакани..класик си!/, Русия започва да финансира агентурата си срещу влиянието на Австроунгария. Такъв е например сръбския злодей Караджорджевич. Капитан Петко воевода също е бил платен руски агент, но това вече е друга тема/изтрий си очилата пак ,че....
 17. до Тръмп
  цитат: \"изтрий си очилата пак ,че...\".....нямам време в момента да те опрвергая, но ...... Платен, да, платен руски агент е Петко Киряков. Съратници са с Димитър Общи и платени участници при гарибалдейците който са карбонари, както и в Критското въстание. Критското въстание изцяло е платено от Русия. След разгрома му, двамата с Общи ги измъкват руснаците с гръцки паспорти. Самият Петко никога не е взимал участие в революционна организация и друга организирана дейност с цел освобождението на България. Занимавал се е само с бандитизъм и откупи. Въпреки, че е съвременник на двете български легии, на Старозагорското и Априлското въстание, не взима участие в нито едно от тях, нито в един от комитетите на Левски, въпреки, че такива е имало из Родопите. Като успешен разбойник, владещ няколко езика бързо е влязъл в полезрението на руското военно разузнаване и е изпълнявал предимно техни задачи. Както и Панайот Хитов, и Филип Тотю. Тези последните, също не са взели участие в организираната революционна дейност за освобождението, естествено, по руска поръчка. И тримата са имали руски пенсии. На Петко Киряков е подарено и поместие в днешна Украйна, което той естествено продава. Бил е кристално ясен на Стамболов, който заслужено го подлага на наблюдение и му налага ограничения. Вие на Стамболов ли вярвате или на комунистическо-руската пропаганда за Киряков?!
 18. Реалност до Бай Тръмп
  продължение - Има и един друг елемент, свързан с вкарването му в затвора във Варна. След Освобождението той става войвода на банда, която плаши турските собственици на земя, принуждавайки ги да напуснат България, след което българското правителство им отнема земята и така се оземляват много безимотни български селяни. Добре, ама прогонените турци се оплакват и се създава по този повод Карнегиева анкета, която установява съществуването на подобни банди, но не може със сигурност да ги свърже с директиви от София. Тъй като Петко е един от няколкото кокор-башии поименно споменати в анкетата, правителството се принуждава да го осъди и да го затвори за известно време, за да замаже очи. Петко смята това за огромно предателство, защото плашенето и прогонването на имотни турци от България за да се оземлят български селяни е тайна и целенасочена правителствена политика.
 19. епос
  Навремето един много начетен преподавател ме убеждаваше как Веда Словена е повече от очевидна мистификация, като най-подробно описваше как българинът Гологанов е наемал хора да му пишат песните и как те след време си били уж признали че всичко са си измислили. И как епосът е нямал художествена и литературна стойност въпреки епохалния си обем. Да допълня - че въпросният преподавател е с отлични познания по старобългарски, история и съвремие на българската литература. Дали ако Веда Словена е фалшификат не трябва да обявят и песните на братя Миладинови за такива?
 20. Stalin
  E, ruskite slugi shte ripat mnogo sega! Shte kazvat ce Veda Slovena e mistifikaciq i falshifikat. Isaev daite kakvo pishat zapadnite uceni za neia.
 21. от Реалност до \"Сталин\"
  Да се отрича автентичността на \"Веда Словена\", не означава че си руска слуга, това просто е свободно мнение. Все пак Веда Словена не е написана от помак, а е написана и интерпретирана от хърватски монах с руски пари. И е очевидно че Веда Словена е превърната в един от многото фетиши , благодарение на който са реализирани няколко Възродителни пороцеса имащи за цел асимилация на помаците по руски образец и диктовка. Видно е дори че инерцията от тези рецидиви продължават и до днес. Да се твърди че помаците са най \"чистите\" българи, може да ти пишат шестици в българските университети или училища, но това е далеч от научната истина. Аз просто виждам един кафяв шовинизъм в тези твърдения, поради комплекса в национална ни идентичност. Това разбира се не е златната среда в която трябва да се развиваме в региона и да съжителстваме мирно, това е крайност. Твърдението че помаците са наследници на траките е симпатична идея, но това трябва да го кажат самите помаци а не Възродителите. Иначе аз допускам че преди да приемат помаците исляма, в по голямата си част те не са били християни. Самата \"Веда Словена\" и нейната дискредтация или пък като потенциална доктрина няма потенциал да бъде исторически автентичен факт или доказателство че това коренно балканско население се е опрделяло като \"чисто българско\". Ако греша, покажете го тук да го видим ще се радвам. Не само Стефан Веркович , но и всички останали монаси християни от Атон, до Рилския манастир в БПЦ, РПЦ определят назидателно помаците с термина - \"българомохамедани\", това е било политика , която е била в услуга на руските имперски интереси на Балканите. Именно в руската култура от векове наричат населението изповадващо ислама - \"могамедани\". От там идва всичко.
 22. Денис Исаев
  Да имаш мнение не е полезно. Мнението е поназнайване на процеса, явлението, събитието, предмета, човека. Да имаш знание, познание за изброентие категории означава да ги познаваш в Цялост, това не мнение. Кажете моля, г-н ограничена Реалност, откъде вадите тези тези, цитирайте нещо , с което да потвърдите твърденията си - Моля! Изстрелите на думи и понятия са случайни и в тъмнината на вашето МНЕНИЕ! С ИСКРЕННО УВАЖЕНИЕ!
 23. Ali Baba
  Ti li \"Realnost\"shte mi kazesh be mekere dali sam balgarin ili ne ?! Az sam balgaromohamedanin i se gordeia s tova! Ama nali Erdogan se cunka i gunka s Putin ta sega takiva panturkistki agenti kato teb varluvat tuk. No az te znam teb majkuno gadna! Adresa na teb ti e SKOPIE !!!
 24. Реалност
  Предлагам Ви подобен скандален пример, в класика в която лъжата става истина : \"В един репортаж за археологическо откритие - скални рисунки край село Богомолско, Калин Йорданов, доктор по история и археология, вижда, че това всъщност са творби на негов приятел, Веселин Митев, направени преди 20 години.\" - http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Razkazat-na-muzikanta-kojto-vkara-arheologiiata-v-griah-video_70619.html

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини