Йордан Тушев: Футболните грандове се страхуват от ФК „Малеш“

Йордан Тушев: Футболните грандове се страхуват от ФК  Малеш
Йордан Тушев, фото: Илинден Прес

Братята Йордан и Методий Тушеви от години развиват детско-юношеския футбол в община Струмяни. Над 50 деца от различните населени места тренират в тяхната школа. Двамата са бивши професионални футболисти, които са създали много добри контакти не само в страната, но и в чужбина. Братя Тушеви успешно подготвят талантливите деца от малката община. Някои от техните състезатели вече са част от тимове в Първа лига. Те имат школа и в Сандански. Тушеви не спират да помагат на своите възпитаници и да им дават шанс да станат успешни футболисти.  

Струмяни е пример за това как една малка община може успешно да развива детския спорт

Г-н Тушев, разкажете повече за футболния си проект в община Струмяни?

С брат ми Методий Тушев имаме футболна школа в община Струмяни – казва се футболен клуб „Малеш“. Развиваме школа и в Сандански, отборът носи името ФК „Спорт Вилаж”. Работим изключително сериозно с децата. С кмета на Струмяни – Емил Илиев, решихме футболистите от набор 2005 година да ги вкараме в мъжкия футбол. Ще тренираме здраво, ще ги подготвим максимално добре. Те са вече на по 17 години, така че, който може, нека изплува в конкурентна среда. Това ще е първият набор, който влиза при мъжете. Вярваме, че ще се случат нещата. Търпение малко само да имаме. Миналата година късметът ни изигра лоша шега, само една точка не ни достигна, за да сме шампиони на Благоевградска област. Цял сезон водихме с набор 2007 година в първенството. Имаме деца на различна възраст – някои са още в детските градини, подготвителни групи, имаме юноши и мъже. Те са от селата Драката, Илинденци, Струмяни, Микрево, Игралище, от нашия регион. На някои семействата живеят в Сандански, но са си наши деца, от община Струмяни са.

Колко деца от община Струмяни тренират футбол?

50-60 деца в Струмяни се занимават с футбол. Има доста таланти. От набор 2008 даже има един национален състезател – Самуил Мечев, когото взеха в първодивизонния ЦСКА 1948. До няколко дни Илиян Костов, също наш продукт, но от набор 2005, който до 2017 г. бе при нас, след това в „Пирин”, вече направи дебют в Първа лига.

Как ги палите по футбола?

Футболът е хубаво нещо… Проблемът е в липсата на силен национален отбор - нямаме Стоичков, Костадинов, Пенев, няма какво да мотивира сегашното поколение, нямат тези страхотни примери, както се случи през 90-те години на миналия век и началото на този. Това засилва нашата роля - ние да ги убедим, ние да ги запалим. Тук са създадени страхотни условия, благодарение на Община Струмяни и на кмета Емил Илиев. Имаме две чудесни бази за тренировки и официални мачове. Стадионът в Струмяни е с изкуствена настилка, а този в Микрево е с естествена трева. Затова тренираме в Струмяни и играем мачовете в Микрево. През годините създадохме няколко турнира. Тук идват грандове, сред които и ПАОК-Солун. Кметът Емил Илиев, който е на този пост от 2011 година, няма случай да сме имали нужда от подкрепа и той да не е откликнал и да не ни е помогнал. 90% от момчетата от ромската махала се приобщават, цивилизоват се, променя се мисленето им. Но си имат и своя бит, своите порядки. Наскоро един много добър футболист от ромската махала в Микрево се ожени на 18 години. А иначе страхотен футболист - висок, с голяма крачка, с демараж, но вече е семеен. Това е положението. В момента имаме трима състезатели от ромската махала, които са в Полша. От цялата страна подбраха футболисти от ромски произход, които са на международен турнир в Полша. Читави са децата, никакви проблеми с тях нямаме. Дисциплинирани са. Перфектни са. Но ги хващаме от 5-6-годишна възраст, имат подкрепа и от семействата си. В пубертета вече им идват и други мисли, но знаят, че футболът е шанс да се измъкнат от средата и да успеят. Играят много силно, талантливи са. Имаме успехи срещу големи отбори с по 5:0, 6:0, набор 2007 г. спечели срещи срещу „Пирин”-Благоевград, срещу столични тимове, стигали сме да им вкарваме и по 13 гола в един двубой.

Кой е най-успелият ваш футболист?

Малка община като Струмяни има национален състезател, който е викан 5 пъти поред в отбора. Говоря за Самуил Мечев, на когото тук му стана тясно. Той играе като десен външен халф. Висок клас футболист е, в семейството му мисленето е на ниво. Това дете засега е огромен талант. Може да играе голям футбол. Спокойно може да направи след време трансфер и в силен европейски отбор.

Преди новия сезон ни взеха четирима футболисти от набор 2008 – един ни взе „Пирин”, един ни взе „Хебър”, един – „Локомотив”-София, а ЦСКА 1948 взе най-добрия – Самуил Мечев. На практика започваме да правим нов отбор.

Има ли някакъв начин да ги задържите тези таланти?

Правилото „Босман” във футбола гласи, че до 23-годишна възраст няма как да ги спрем. За Илиян Костов трябваше да ни плати някаква сума „Пирин”-Благоевград. Това е дете, което съм взел под моето крило. Всичко сам постигна. От "Пирин" ще дадат футболни пособия, топки, екипировка за нашия клуб „Малеш”.

Не можем да спрем развитието на момчето. След 16-годишна възраст може да подписват договори, но не с нас, защото ние сме аматьорски клуб. Всички, минали през „Малеш”, може да отидат в друг тим, но при всеки трансфер има процент и за ФК „Малеш”. Всички малки тимове работим за големите отбори. Те не са школи, те са селекционери, идват, взимат и казват „Наш е”. Как е техен? Ние им го даваме готов футболист, готвили сме го години наред. Това е най-лошото - тръгваш от нулата и някой ви взима готов футболист. А преди време беше така, че в село Драката да играеш, не могат да ти го вземат, ако не разпишеш ти самият.  

По-лесно ли се откриват таланти в малките населени места?

Зависи. Важно е да имаш и късмет. Но много неща зависят от семейството, от средата, от населеното място. Не на последно място - и от възможностите за подбор. Провеждаме турнири, сериозно участие тук имат и футболни грандове, които идват  в село Микрево. Но давам пример – ПАОК-Солун прави подбор в милионен град, а в Микрево живеят 2000-3000 души. Има разлика, нали?! Но тук се работи много добре с децата. Турнирът „Пирин къп”, който се провежда в Сандански, е продължение на „Мини футболна магия” в Микрево, повечето мачове дори се играят на терените в Струмяни и Микрево. 

Кога започнахте да се занимавате с детски и юношески футбол?

От доста години това е нашата дейност. С брат ми даваме всичко от себе си, за да осигуряваме таланти за родния футбол. С идването на Емил Илиев като кмет в община Струмяни намерихме съмишленик. Той също има огромен ангажимент към децата, към подрастващото поколение, помага за провеждането на детски футболни турнири.

Аз и брат ми рискувахме със собствена школа, но потеглихме напред. Двамата приключихме с футбола рано - на 26-27-годишна възраст. Но в школите, където бяхме, запазихме контакти. Работим дори с Украйна, с Русия също, но сега тази война обърка нещата. Работим само с Украйна в момента, а също така и с Молдова, и с Румъния.

Какво е най-важното, на което учите малките футболисти?

Първо и преди всичко да са хора, да са полезни за себе си и за останалите. Ако имат качества, да пробият във футбола. Така са ни учили нас. Поколенията са различни. Преди ние са адаптирахме към треньорите, а сега ние, треньорите, се адаптираме към децата. На нас каквото ни кажеше треньорът, ние го изпълнявахме веднага. Сега също се чува думата ни, но децата са други. И все пак има сериозно развитие на футбола в Струмяни. Може да е малка община, но когато кметът ни подкрепя, нещата се случват.

Децата намират смисъл във футбола. Добрите примери са пред тях – младежи, които пробиват нагоре. Самуил Мечев подписа договор с ЦСКА 1948 с много сериозни финансови параметри за него. Той взима пари на 14 години, които в група не ги вземат. Пет пъти идваха от ЦСКА 1948, най-настоятелни бяха и най-добри условия му дадоха. Проектът им е добър, макар че политиката им е малко странна. Три тима има ЦСКА 1948 – в три различни групи. Всяко талантливо дете може да намери място сред тези 75 футболисти в трите формации.

Имате ли мечта, свързана с футбола, която все още не сте изпълнили?

Искаме с брат ми да продължим това, с което сме се захванали, повече кадри да излязат оттук, от тази малка община, която е пример за успешен модел за развитие на футбола. Чисто финансово не можем да си позволим отбор при професионалистите, защото това се отразява зле на бюджета. Нашият капацитет е да имаме тази основа, да предизвикваме интереса към спорта и след това да намерят своето място в по-големи отбори нашите деца. В момента „Малеш” е в четвъртото ниво на родния футбол. Тази година в тима ще има младежи до 21-22 години. Почти всички ще са от общината, към тях ще прибавим и футболисти, които са поели оттук, стигнали са до други отбори, но сега отново ще защитават цветовете на ФК „Малеш”-Микрево.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини