Включете се в състезание за икономично шофиране от София до Сандански

Включете се в състезание за икономично шофиране от София до Сандански
Снимка: ИлинденПрес, архив

За трета поредна година ще се проведе състезанието „Еко драйв България”. В него могат да се включат участници с различни по вид гориво автомобили. Шофьорите ще могат да покажат своите умения за икономично управление с възможно най-нисък разход на гориво или електричество. Целта е водачите на превозни средства да спомогнат за намаляване на вредните емисии и да имат по-високо ниво на отговорност към опазване на природата и останалите участници в движението. Организатор на надпреварата е Автомобилен спортен клуб БРЦ България.

Официалното откриване на „Еко драйв България” 2018 ще бъде на 15 юни /петък/ 2018 г. от 10:00 часа в София, жк. „Дружба 1”, ул. „Кап. Димитър Списаревски” № 28. Стартът на състезанието ще бъде даден в 11:00 ч. 

„Еко Драйв България 2018” ще се проведе по маршрут София – Сандански (176 км), Сандански – Велинград (157 км), Велинград – София (129 км). Разстоянието, което участниците ще изминат е общо 462 км. Записалите се шофьори ще бъдат разделени в три групи в зависимост от горивото, с което зареждат превозните средства: 1-ва група с алтернативно гориво – метан или пропан-бутан, 2-ра група с електрически и хибридни автомобили и 3-та група са коли с традиционни горива – бензин или дизел.

Калкулацията за икономия на гориво ще бъде извършена на база реални килограми на автомобила, спрямо направения разход. Правилата, по които се провежда състезанието „Еко Драйв България” са разработени от екипа на Катедра „Двигатели, автомобилна техника и транспорт” на Техническия Университет в София. Техническата комисия, съставена от тези специалисти изчислява икономията на горивото на всеки автомобил и по получените резултати се извършва класирането по групи. Всеки участник получава Сертификат за икономично шофиране.

Победител в състезанието ще е този шофьор, който е изразходвал най-малко енергия (гориво в литри или ел.енергия) спрямо теглото на конкретния автомобил. По този начин могат да участват автомобили от 500 до 3500 килограма, които може да са напълно равностойни. Основните изисквания, които ще се следват са: скоростите на движение се определят от Закона за движение по пътищата и абсолютно всички участници трябва стриктно да го спазват; във всеки отбор трябва да има минимум двама души; шофьорът на автомобила да има валидна шофьорска книжка и минимум две години стаж.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини