Не работи осветлението в Кривия тунел, шофирайте внимателно

Не работи осветлението в Кривия тунел, шофирайте внимателно
Снимка: ИлинденПрес, архив

В Кривия тунел на главен път Е-79 няма осветление, сигнализираха водачи, които пътуват по това направление. Шофьорите трябва да бъдат внимателни и да пътуват с ниска скорост, когато минават през пътното съоръжение. 

Състоянието на този тунел не е добро и преди два месеца депутати от Пиринско поставиха пред регионалния министър Николай Нанков въпроса за привежданетото му в добро експлотационно състояние.

По главен път Е-79 трафикът е изключително натоварен през летния сезон, а състоянието на тунела не е окаяно - по облицовката му има обилни течове, на места има пропадане на тротоарния блок и асфалтовата настилка. Освен това светофарната уредба и осветителните тела са остарели и силно износени. 

Миналата година Междуведомствена комисия направи проверка на състоянието на тунелите по републиканските пътища, включително и на състоянието на тунел „Кривия". Комисията констатирала редица дефекти и повреди по съоръжението, както например надлъжна пукнатина в петите на свода, течове по облицовката, следи от задиране по облицовката от преминаващи тежкотоварни МПС, пропадане на тротоарния блок и асфалтовата настилка, корозия по елементите на носещата стоманена конструкция по цялото протежение на съоръжението.

Вече е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка и е подписан договор с изпълнител на проучвателно-проектантски работи и строителство /инженеринг/ с Обединение „Геопът Тунел Кривия" с партньори: „Геострой" АД и „Пътстрой-92" АД, на стойност 3 212 721,60 лв. с ДДС.

Проведена е процедура за възлагане на обществена поръчка и е подписан договор за консултантска услуга – строителен надзор с „Пътконсулт 2000" ЕООД на стойност 54 720,00 лв. с ДДС.

Общият срок за изпълнение на поръчката (проектиране и строителство) е 420 календарни дни, от които 120 (сто и двадесет) календарни дни за изпълнение на проектирането и 300 календарни дни за изпълнение на строително-монтажните работи. Обектът е включен в програма „Основен ремонт" на АПИ за 2018 г. и средствата са осигурени от бюджета на агенцията.

Проучвателно-проектантските работи стартираха на 11 април, като е предвидено проучвателните дейности да бъдат извършвани в тъмната част на денонощието – от 22 ч. до 5 ч. сутринта, за да не се затруднява интензивният трафик през Кресненското дефиле и за осигуряване на безопасност на движение на шофьорите и на работещите екипи.

Целта на проекта е подобряване на технико-експлоатационното състояние на тунела и пътното платно в участъка на съоръжението и осигуряване на безопасни условия за движение.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини