Община Сандански връща имоти на Роженския манастир

Admin 25 Април 2018 09:42 Региона 0
Община Сандански връща имоти на Роженския манастир
Снимка: ИлинденПрес, архив

Община Сандански ще върне земеделски земи на Роженския манастир „Свето Рождество Богородично”. Въпросните имоти са били на светата обител преди време, по-късно е прехвърлена собствеността на общината, която пък сега ще възстанови тези парцели на манастира. Те се намират в землището на село Виногради.

В началото на тази година общината дари друг имот на светата обител. Имотът се намира в близост до манастира. Върху нея през 1914 година е построена църквата „Свети свети Кирил и Методий”, чийто ктитор е борецът за освобождение на Македония – Яне Сандански. Войводата е убит на 21 април 1915 година в Пилин планина и е погребан до съградения от него храм, на 200 метра от Роженския манастир.

„Всички общински съветници единодушно приеха нашето предложение да направим дарение на манастира, чиято собственост е църквата”, каза кметът на Сандански - Кирил Котев.

Монасите имат планове за развитието на местността Манастиро, но са били възпрепятствани от факта, че земята е общинска собственост. Те сега се грижат не само за храма, който е исторически паметник, но и за гроба на Яне Сандански. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини