Петрич почете 102 години от освещаването на Дрангова чешма

Admin 16 Април 2018 16:44 Региона 0
Петрич почете 102 години от освещаването на Дрангова чешма
Снимки: Община Петрич

Петрич почете 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма”. Отбелязването на годишнината започна с отслужването на заупокойна панихида в храма „Света Петка”петричкото село Дрангово и раздаването на войнишка чорба. По-късно започна и официалната програма с вонен ритуал за почитане на 102 години от освещаването.

Монументът е изграден в памет на войниците от 5-и пехотен полк на 11-а Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16.04.1916г. Възпитаници на Общински детнки комплекс припомниха бележитите моменти от военния път на полк. Дрангов и неговият полк, а под звуците на „Хубава си, моя горо” представиха и патриотична композиция с националния трибагреник.

Честването на 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма” уважиха народните представители Георги Динев, Даниела Савеклиева и Александър Мацурев, председателят на Общински съвет Петрич Георги Тренчев, командирът на Военно формирование 56 040 Благоевград полк. Кръстев, кметове на села, общински съветници, ръководства на политически партии, представители на държавни и общински учреждения, на училища и неправителствени организации.

В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков подчерта, че Община Петрич ще има грижа да бъде предаван на поколенията споменът за полк. Борис Дрангов и неговите войници, ще бъде поддържано и мястото при Военен паметник „Дрангова чешма”. Цветя и венци бяха положени в знак на почит и признателност към полк. Дрангов и войниците от 5-и пехотен полк.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини