В Благоевград подредиха изложба, разкриваща ужаса на концлагера Белене

Admin 13 Април 2018 09:03 Региона 0
В Благоевград подредиха изложба, разкриваща ужаса на концлагера Белене
Снимки: Община Благоевград

18 платна разказват ужаса на концлагера "Белене". Изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ е подредена в зала "22 септември" в Благоевград. Тя е посветена на жертвите в най-големия лагер за политически противници  на тоталитарния комунистически режим в България и разказва за случващото се там в периода ‎‎‎‎‎1949-1987 година. 

Със своите 18 пана, експозицията представя живота в концлагера „Белене“. Изложбата е създадена по идея на Михаил Маринов- председател на  фондация „Остров Белене”, съвместно с  Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов от фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене”, представен от отец Паоло Кортези.  Тя гостува в Благоевград по инициатива на ПП ГЕРБ.

„Благодаря на ръководството на ПП ГЕРБ- Благоевград за поканата да представим нашата изложба. Задължен съм на ръководството на Общината за предоставената възможност и за това, че прие нашата експозиция в толкова приятна и топла обстановка“, каза разследващият журналист Христо Христов в част от приветственото си слово.

По време на речта си той разказа  интересни факти по темата и събирането на информация за създаването на изложбата и подчерта, че за първи път Министерството на образованието и Правителството одобряват информация от този исторически период да влезе в учебници от догодина.

Експозицията дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин и робския труд, извършван от лагеристите. Показва насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания. Паната представят и бита и условията, в които са били  поставени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”.

Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.

Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини