Експерти от ЕС засадиха европейска гора в Рила планина

Admin 12 Април 2018 15:27 Региона 0
Експерти от ЕС засадиха европейска гора в Рила планина
Снимки: ИлинденПрес

Генерални директори на горски стопанства в ЕС засадиха европейска гора в Рила планина. Под мотото „За зелена и обединена Европа” представители на страните-членки на ЕС, които работят в сферата на горите, с много ентусиазъм и вдъхновение засадиха по една фиданка, която ще символизира държавите в общността.

Дърветата са от видовете „Атласки кедър” и „Бреза” и се намират в землището на село Падала, до пътя за Рилския манастир.

Експертите по горско стопанство не скриха очараванието си от красивата българска природа. „Удоволствие е за мен да съм сред такава прекрасна природа. Но най-важното е ние, хората, да полагаме грижи да я опазваме и да я съхраним за идните поколения. Надявам се, че ще дойда пак, за да видя колко е пораснала брезата, която засадих”, сподели Лео ван дер Хайден от Холандия.

С европейските експерти пристигна и зам.-министърът на земеделието, храните и горите – Атанас Добрев. „Виждате колко са вдъхновени нашите гости от крпасивата ни природа. Не спират да се снимат сред тази зеленина. Вярвам, че много от тях ще дойдат отново в България и ще пристигнат тук, за да продължат да полагат грижи за засадените от тях дървета. Ще увеличим тази гора с помощта деца от град Рила”, сподели зам.-министърът.

Директорът на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов, увери, че целта е тази гора да се съхрани и мястото да се превърне в предпочитан кът за отдих от местните хора и туристите от страната и чужбина. „Ние ще положим всички усимия, за да опазим тези дървета от бракониерите, за да има за години напред в България Европейска гора”, каза Дамян Дамянов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини