Пеещи фонтани ще радват жители и гости на Благоевград

Admin 12 Март 2018 15:29 Региона 0
Пеещи фонтани ще радват жители и гости на Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Пеещи и светещи фонтани ще са новата придобивка на Благоевград, която ще радва жителите и гостите на града. Това обяви днес на пресконференция кметът на общината д-р Атанас Камбитов. Те ще бъдат управлявани електронно и през определен период от деня ще светят и ще озвучават центъра на областния град с музика, чийто авторски права са на общината. Идеята е заимствана от испанския град Барселона. В Благоевград фонтаните ще предлагат микс от светлини, цветове и музика.

Д-р Камбитов показа проект на площадното пространство, което в момента се ремонтира. „Ремонтът не променя сегашното архитектурно и художествено решение на центъра на Благоевград. Площад „Георги Измирлиев” е символ на нашия град и нищо от неговата уникалност няма да бъде променено”, увери кметът Атанас Камбитов. Проектът е обсъден с бившия кмет Лазар Причкапов, който преди повече от 30 години е в основата на изграждането на новата визия на областния център на Пиринско. Той категорично е одобрил ремонта и реконструкцията на централния площад в града. „Проектът се изпълнява с европейски средства. Контролът и по цялостното изпълнение, и по качеството на използваните материали е много строг. Плочките, които ще бъдат положени, ще издържат поне още 30 години”, допълни кметът Камбитов. Той припомни, че ремонтът се прави, без да се похарчи нито един лев от общинския бюджет, което е заслуга на общинското ръководство и на екипа, изготвил проекта.     

Обектът е част от проект „Благоустрояване на градската среда“. Предвидено е изграждане на LED осветление, озеленяване, изграждане на съоръжения за улеснен достъп на хората в неравностойно положение, автоматизирана поливна система и др. 
Ще бъде подменен изцяло окаченият таван в подлеза, ще бъде монтирана и хидроизолация.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини