Затвориха Детското отделение в Сандански поради липса на медици

Admin 11 Март 2018 11:08 Региона 0
Затвориха Детското отделение в Сандански поради липса на медици
Снимка: ИлинденПрес, архив

Детското отделение в болницата в Сандански вече не приема малки пациенти. Причината е липса на педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено. 

До патовата ситуация се стигна след като двама лекари специалисти напуснаха работа. Въпреки усилията на общинското ръководство да спаси отделението и да намери педиатри, които да са съгласни да започнат работа към болничното заведение, вчера детското отделение бе временно закрито. Така майкитв Сандански ще трябва да разчитат на педиатрите в съседната община Петрич.

Закриването на звеното притесни родителите на малки деца в курортния град, които се обединиха в каузата да намерят лекари специалисти. Чуват се и призиви за протест, но засега майките се опитват да намерят друго решение.

"Повдигна се въпросът за протест, но в случая ние не може да протестира срещу личния избор на лекарите! Можем обаче да направим друго. Можем да се съберем и да изкажем заслужената си благодарност към д-р Стаматова и д-р Панковска...Да благодарим за всички тези месеци, които те работиха денонощно, да благодарим за това, че дадоха всичко от себе си за децата и отделението ни. И да направим един апел(не протест,апел) към останалите ни педиатри, да им покажем, че разчитаме на тях и ще им бъдем благодарни ако спасят отделението", пишат майки от Сандански в социалната мрежа.

Ръководството на здравното заведение и на общината стартираха серия от разговори с педиатрите в курортния град. Целта е да се намерят специалисти, които да се съгласят да полагат труд и в лечебницата, а не само в доболничната помощ.

„Надявам се, че ще се намерят педиатри, които да започнат работа при нас, за да помогнат на колегите си. Не е леко тук, тъй като натоварването е много голямо, на практика си на разположение през цялото денонощие”, коментира директорът на Югозападна болница – д-р Илия Тонев. Той увери, че заедно с кмета на община Сандански – Кирил Котев, ще продължат да търяст решение на проблема и да осигурят функционирането на детското отделение.

Проблемът възникна, след като напуснаха две педиатърки, тъй като графикът им бил изключително натоварен, работили без почивка много дълго време. В грипния период са имали средно около 70 деца на ден, с които деца са се справяли основно те. „Не са били натоварени само през грипния период, а от много дълго време. Правим всичко възможно, за да решим въпроса и да намерим поне още един педиатър, който да дава дежурства в детското отделение и да се облекчи работата на сега работещите там медици. Има много педиатри в града, но няма как насил да накараме никой да започне работа в болницата”, заяви градоначалникът Кирил Котев.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини