Бедствено положение! Реки и язовири преливат в Северозападна България

Бедствено положение! Реки и язовири преливат в Северозападна България
Снимка илюстративна

Реки и язовири преливат в Северозападна България след топенето на снеговете, в община Хайредин беше обявено бедствено положение. Две села бяха евакуирани превантивно, след като водата в язовир Рогозен достигна критично ниво, съобщи Вести.бг, позовавайки се на NOVA.

Проблемният язовир “Рогозен Едно” продължава да прелива през частично разрушения си преливник. Стената му се насипва със скална маса, за да се ограничи риска за селата по поречието. На място има и екипи на пожарната, които продължават да работят с помпи и да се опитват да държат нивото на водата под контрол.

Това обаче не е единствената заплаха за региона, тъй като река Скът излезе от коритото си и залива района на Мизия. Полето край града е наводнено, а местните хора са уплашени. Те с тревога си спомнят голямото наводнение от 2014 г.

От общината увериха, че реката се наблюдава денонощно. В горното си течение нивото й вече е в застой. До критичното ниво в Мизия остава около 1 метър. След няколко дни според експертите обстановката напълно ще се нормализира.

Междувременно в четвъртък беше свикано работно съвещание с участието на военния министър Красимир Каракачанов и шефа на пожарната главен комисар Николай Николов. Двамата успокоиха, че нивата на реките в страната постепенно спадат. Службите обаче са в готовност за реакция при необходимост. Навсякъде в страната е предвидено наблюдение на реки и язовири. Ангажирани са и допълнителни ресурси от МВР при възникване на критични ситуации.

В петък сутринта обстановката е малко по-спокойна.

Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши проблема със силната струя, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „Рогозен” се оттича с около 7 кубични метра в секунда, а това, според властите, не е опасно оттичане.

„Виждаме, че нивото на водата спада, но страхът е голям и няма да отмине, докато реката не се върне в коритото”, разказа жена от село Бързина.

Кметският наместник на селото Тихомир Трифонов заяви: „Коритото на реката е чистено нагоре. Много води се вливат в този язовир и интензивното топене на снеговете оказва влияние. Това е вода, не можем да направим нищо. Взимаме мерки, за да не стане най-лошото. Нивото на водата постепенно спада, но ще бъдат нужни поне два-три дни, докато тя се изтегли напълно”.

Нивата на реките в цялата страна са повишени, като най-значително е покачването в северната част на България – на реките Огоста, Скът и Янтра.

Според институциите ситуацията е под контрол и пряка опасност за населените места няма.

Източник: Vesti.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини