Валери Симеонов атакува БНТ заради филм за Възродителния процес

Admin 13 Февруари 2018 09:24 България 0
Валери Симеонов атакува БНТ заради филм за Възродителния процес
Снимка: фейсбук

Пореден "възмутен" партиен залп изстреля вицепремиерът Валери Симеонов. Този път той отправи публични критики срещу излъчването на филма "Откраднати очи" (2005) в неделния ефир на БНТ Свят, предназначен за българите в чужбина.

"ПП „Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма „Откраднати очи“ по канала „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време", се казва в официалната декларация на политическата партия. 

Филмът по сценарий на Радослав Спасов и Нери Терзиева разказва история за насилственото преименуване на българите от турски произход по време на т.нар. Възродителен процес.

Според Симеонов, "под формата на "художествено произведение филмът прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба "художествена" лъжа - че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им".

Тюркян Хасан загива едва на 1 г. и 5 месеца през декември 1984 г. по време на масов протест срещу смяната на имената край с. Могиляне, когато няколко хиляди души настояват да им бъдат върнати старите паспорти с турските имена. На място са изпратени милиционери, барети, пожарникари, за да разпръснат множеството, докато най-после не е дадена заповед за стрелба. При инцидента умират двама възрастни и едно дете - Тюркян не е простреляна, а е смазана от тълпата при паническото бягство.

Според Валери Симеонов - лъжата е изфабрикувана "от медийната машина на анти-български сили", а внушаването й чрез филм постига "разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и туркоезични наши съотечественици".

"Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого е предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване" на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ?", пише Валери Симеонов от името на НФСБ.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини