Илияна Йотова в Делчево: Всяка година едно село у нас се обезлюдява

Admin 11 Февруари 2018 15:10 Региона 0
Илияна Йотова в Делчево: Всяка година едно село у нас се обезлюдява
Снимка: ИлинденПрес, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за радикална промяна в държавната политика към малките общини. Всеки месец си отива по едно българско село, заяви Йотова в село Делчево, където участва в ритуал по зарязване на лозята, съобщава Агрозона.бг. 

Илияна Йотова, която за първи път участва в традиционния двудневен празник на виното, сподели, че е очарована от красивата природа на Делчево и от факта, че в едно планинско село има толкова лозя. Тя обаче не подмина и болезнената тема за обезлюдяването, за напускането на младите хора и за неефективното насочване на националния и европейски ресурс у нас.

„Хората в селата в България са най застрашени в цяла Европа от социално изключване. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села. Държавната помощ за малките общини, за селата трябва да бъде национална политика. Тази година е решаваща, защото се прави европейски бюджет за следващите пет години. Планът „Юнкер“ е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини“, допълни Йотова.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини