Вицепрезидент и кмет зарязаха лозята край село Делчево

Admin 11 Февруари 2018 14:56 Региона 0
Вицепрезидент и кмет зарязаха лозята край село Делчево
Снимка: Община Гоце Делчев

Вицепрезидентът на Република България - Илияна Йотова, гостува в неделя на традиционния празник на виното в гоцеделчевското село Делчево. Събитието се организира от община Гоце Делчев години наред и е посветено на Трифон Зарезан. Традиционното зарязване на лозята в местността Баира бе направено в 10,30 часа. В ритуала пред погледите на десетки жители и гости на населеното място участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов.

„Благодаря на вицепрезидента, че отдели от времето си, за да сподели с нас този голям празник. Пожелахме на стопаните здраве, щастие и берекет. След това не мина и без тържество и веселие на площада в Делчево, настроението на всички бе страхотно въпреки снега, който валеше”, сподели градоначалникът Владимир Москов.

Той и Илияна Йотова също се хванаха на хорото, което опаса целия мегдан на селото под ритъма на народна музика. В музикалната програма участваха и атрактивните бабугери от село Мосомище. На сцената пък се изявиха Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, фолклорни състави от селата Баничан, Брезница и Абланица, както и Оркестър „Неврокоп“ с ръководител Петър Воденов. „Цял ден ще се вият кръшни народни хора и ще се лее бяло и червено вино в чест на Трифон Зарезан. Дори от чешмите в Делчево тече не вода, а бяло и червено вино в този празничен ден”, споделиха местните хора, облечени в народни носии и приготвили вкусни ястия за гостите си.   

На специална церемония бяха наградени победителите в конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия, като отличените бяха в няколко категории. Сред участниците и спечелилите имаше майстори на приготвянето на течни еликсири от гръцката област Драма. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини