Мелник посрещна хиляди туристи на винено пътешествие

Admin 10 Февруари 2018 13:36 Региона 0
Мелник посрещна хиляди туристи на винено пътешествие
Снимки: ИлинденПрес

С празник за душата Мелник прогони зимната меланхолия и почерпи с напитката на боговете хилядите гости от страната и чужбина. Най-малкият ни град за седма поредна година доказа, че е великанът на виното и че течният еликсир е ключът на населеното място към света.

Община Сандански, Сдружение „За Мелник” и винопроизводителите от Долината на Струма показаха, че са гостоприемни и приготвиха 2 тона от течния еликсир за жадните за незабравими изживявания многобройни туристи. Още рано сутринта най-нетърпеливите окупираха десетките шатри на майсторите на виното. Масите изкушаваха ценителите с подредените като по конец бутилки с божествената напитка. А изборът бе за всеки вкус – червено, бяло и розе. Гърци се оказаха сред най-ранобудните гости и побързаха да дегустират чаша след чаша с питието и да купуват за вкъщи.

Двудневният фестивал „Златен грозд” събра под пясчните пирамиди на Мелник най-добрите винарски изби. Те предложиха на своите гости най-качествените си вина с подчертана индивидуалност и с усещане за автентичен мелнишки произход. Всички лозя са сертифицирани съгласно българското и европейското законодатество за производство на биологично грозде. Презентираните еликсири основно са от сортовете „Широка мелнишка лоза”, „Мелник 55”, „Мерло” и „Каберне”, които са характерни за Мелнишкия регион и са визитната картичка на производителите.

Винарите се похвалиха, че в последните години развиват непрекъснато винения туризъм и гостите в избите им се увеличават непрекъснато. Те работят в партньорство с община Сандански по проекти за реклама и мениджмънт на региона, както и за решаването на инфраструктурни проблеми в най-малкия ни град и околните селища. „Мелник пази своите древни традиции. Тук хората са сред най-гостоприемните и това се вижда от всички гости. Благодаря на винарските изби, че са изложили най-добрите си вина, а на местните жители – за поддържането на традициите във винопроизводството. Дегустирайте от еликсира и се насладете и на виното, и на фолклорната палитра в двата фестивални дни”, с тези думи откри събитието Кирил Котев, кмет на община Сандански.

Според Павел Граматиков, собственик на Винарска изба „Рупел”, мелнишките вина са изключително качествени и спокойно могат да конкурират дори най-известните световни марки. Той уточни, че правят бутикови и много хубави напитки, като ги реализират не само на българския пазар, но и в чужбина – Швейцария, Германия, Франция, Чехия, САЩ и Канада. „Задължително е виното да се прави с много любов, защото то е любов, а любовта е вино. Тази земя са я работили нашите деди, ние продължаваме делото им. Не е случайно, че в този район са живели много народи, чиито традиции и легенди съхраняваме до днес”, каза още Граматиков.   

Мелничани отвориха за два дни и сърцата, и домовете си, като не забравиха да отворят и бутилките с домашно вино, за да почерпят гостите си и да ги поведат в уникално винено пътешествие, което продължава и в неделя. 

Още снимки от празника "Златен грозд" може да разгледате във ФОТО НОВИНИ

или на тук: https://ilindenpres.bg/photo/36-praznik-na-vinoto-zlaten-grozd-v-melnik/

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини