Ужас с 65 км в час в Смолянско! Обявиха бедствено положение

Admin 18 Януари 2018 11:00 България 0
Ужас с 65 км в час в Смолянско! Обявиха бедствено положение
Източник: 24smolian.com

Заради ураганен вятър 70 на сто от населените места в община Смолян са без електричество, а сигналите за паднали дървета се десетки, обяви зам.-областният управител Адриан Петров, съобщава сайтът 24smolian.com. Мобилизирани са доброволци и служители на горските стопанства, които се включват активно в отстраняването на падналите дървета в региона.

„Най-тежко е положението в община Смолян, където вече има обявено бедствено положение, има редица села без достъп. В момента два екипа на пожарната разчистват пътя до Турян, но след като премахнат едно дърво, след тях падат още, чупят се като клечки за зъби", коментира Петров.

В момента не е преустановен учебният процес в общината, като основната причина за това е децата да са на сигурно място.

„Осветително тяло падна на половин метър пред колата ми, има редица поражения в града", коментира още Петров. Заради щети по сградата на театъра в Смолян са отменени репетициите на Ансамбъл „Родопа", тъй като стъклата на капандурите са счупени, поражения има и по покрива на Областна администрация. Вятърът е отнесъл и покрива на триетажна къща в смолянския квартал „Райково". Домът на семейство Илчеви, който се намира на ул."Георги Русев", е останал без покрив рано сутринта в четвъртък. Няма пострадали хора.

Много къщи без покриви има в село Турян, съобщава зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова. „Вече нямаме връзка с доста населени места, клетките на мобилните оператори не работят. Затворени са детските градини и училица в Смилян, Момчиловци и Ряка", добави Цекова. Според нея, от 12 до 14 часа се очаква още по-силен порив на вятъра, като се умоляват хората да не напускат домовете си. „От Обсерваторията в „Рожен" ни съобщиха, че са измерени пориви на вятъра от 65 км/ч. Очакваме влошаване на обстановката", добави инж. Цекова.

Населени места без ток и с поражения има в община Баните, като главната причина за липсата на електричество са скъсани далекопроводи, вследствие на паднали и изкоренени дървета.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини