Невиждан глад за келнери и готвачи в Благоевград и Банско

Невиждан глад за келнери и готвачи в Благоевград и Банско
Снимка: ИлинденПрес, архив

Невиждан глад за сервитьори, готвачи и бармани мъчи туристическия бизнес в планинския курорт Банско. Само преди ден Бюрото по труда обяви свободните работни места към момента - в началото на активния летен сезон незаетите позиции са над 270. Почти 90 процента от вакантните места са за работна ръка в хотелите и ресторантите в района.

Най-голям е недостигът на сервитьори и барани. За тези позиции бизнесът търси да назначи близо 70 младежи. 37 пък са незаетите места за готвачи в местните ресторанти и заведения за хранене. Има едно свободно място за майстор готвач, както и четири незаети позиции за помощник-готвачи.

Хотелите, които продължават да работят и през лятото в планинския курорт, изпитват остра нужда и от помощен персонал. Бюрото по труда е обявило 28 свободни места за камериери и още толкова за администратори в хотели. Недостигат масажисти, пикола, хигиенисти, перачи и домакини. 

Въпреки доброто заплащане, с всяка изминала година туристическият бранш изпитва все по-остър глад за професионални кадри. Повечето хотелиери и ресторантьори предлагат обучение, безплатна квартира и храна за персонала. Въпреки това желаещи да работят няма.

Според бизнеса 90% от позициите на бармани и сервитьори се заемат от студенти, които нямат опит и не гледат сериозно на професията. Според търговците намирането на добре обучени кадри в този бранш се оказва все по-трудно начинание. Напоследък все повече хотелиери и ресторантьори говорят за внос на работна ръка, но и това се оказва трудна задача заради административни спънки.

Подобен е проблемът и в Благоевград, където почти всяко заведение търси персонал. Отчайващ е гладът за готвачи, а местният бизнес е готов да обяви буквално бедствено положение заради липсата на подготвени кадри.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини