Областният управител на Благоевград уволни юристка, проспала дело срещу Чората

Областният управител на Благоевград уволни юристка, проспала дело срещу Чората
Бисер Михайлов уволни некоректната юристка, снимка: ИлинденПрес, архив

Областният управител на Благоевград уволни дисциплинарно юристка от администрацията, която не се явила на знаково дело. Заради това управата е осъдена да плати 25 хиляди лева.

Делото е срещу  Райо Димитров-Чората за обявяване на незаконна сделка за продажба на хотел, който е бил обявен по закона за нетрудови доходи за конфискуван, тъй като Чората не е могъл да докаже произхода на парите за него.

Делото е иницирано от държавата, но юристака, призована да брани държавните итереси, не се явила в съдебна зала. Съдийката го прекратила и осъдила областната управа да плати хонорарите на адвокатите на защитата в размер на 25 хиляди лева.

„Няма как да толерирам подобно бедотговорно поведение, това не е професионално. Не се колебах за решението си, тъй като въпросната юристка нанася щети на държавната хазна. Не може да не се явиш на дело, което ние готвим от години и е знаково за нас и обществото. Затова я уволнявам. Все пак имаме възможност да обжалваме това решение на Апелативен съд”, сподели Бисер Михайлов.

Юристката Румяна Костова не уважила делото, защото си взела отпуск по болест заради детето. Но не е информирала нито работодателя си, нито е внесла молба за отлагане в съда. Лишила областната администрация от възможност да реагира навреме и да намери заместник по делото или да поиска отлагането му.

За първи път в администрацията има такъв случай, това е петно за добрата ни работа, не искам такива хора в моя екип, категоричен е губернаторът.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини