Варенето на ракия в Пиринско също поскъпна, но няма отлив на клиенти
Интересът към варенето на ракия в Благоевград и Пиринско е далеч по-голям от интереса на избирателите към изборите. Няма отлив на клиенти, а в началото на декември, когато трябва да е готова новата реколта, огънят на места ще гори от сутрин до вечер. Най-често се прави от грозде, но има хора, които правят ракия от почти всеки плод. Тази година сланата съсипа ябълките и сливите, така че казанджиите очакват да варят огнена напитка предимно от грозде.
Цената на варенето на ракия зависи от количеството, но поскъпването в сравнение с преди две години е с 50%. Ако през 2023 година за един казан от 100 литра се плащаше 10 лева, то сега цената е 15 лева, от 200 литра струва 30 лева, а от 300 литра - 45 лева. Казанджиите предлагат и дърва на тези, които нямат, услугата е между 20 и 30 лева, защото се харчи някъде около една трета от кубика.
Колко ракия може да изтече от един 300-килограмов казан? Тук също има условности. Ако клиентът е изпил до дъно виното, то може да се изкара и само 10-15 литра „огнена вода“. Но има ли повече вино вътре, добитата ракия може да достигне и 40 литра.
Казанджиите пълнят казаните само с напълно ферментирали плодови материали, за да няма остатъчна захар в тях. Преди протичането на ракията се вади метиловият алкохол. Никога не се разрежда силната със слаба ракия. Слабата ракия се точи до 20 градуса. Падне ли по-надолу, в нея вече има вредни компоненти, които и при преваряване не се разлагат. А тежките фракции са вредни за човешкото здраве. Накрая от чучура потича истински течен еликсир. Мехлем и за душата, и за тялото.
