Кметове и тютюнджии чакат министър, депутати и търговци на спешна среща

Кметове и тютюнджии чакат министър, депутати и търговци на спешна среща
Снимка: ИлинденПрес, архив

Кметове и тютюнопроизводители от Неврокопско настояват за спешна среща със земеделския министър, на която да бъдат обсъдени проблемите в бранша. Инициативата е на управника на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България. Той е изпратил покана до земеделския министър, до народните представители от Пиринския край, до областния управител и до фирмите купувачи на тютюн – „Сокотаб” ЕООД, „Алайънс Уан Табако България”, „Лийв Табако Михайлидис” АД, „Булгартабак Холдинг” АД и „Миссириян България” АД. Очаква се срещата да се проведе днес в град Гоце Делчев.

Тютюнопроизводителите отново се оплакват от мудната изкупна кампания. Те искат гаранция за конкретна дата за начало на изкупната кампания от фирмите, които не са започнали изкупуването на тютюна. Ще се обсъдят изкупните цени, качеството на продукцията, класите на реколтата, процентът неплатими количества.

Към момента едва 10% от продукцията на хората е пласирана, а повече от половината тютюнопроизводители в Неврокопския край нямат сключени договори с фирмите. Освен това хората негодуват и от ниските изкупни цени на продукцията, а с всеки изминал ден качеството се влошава.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини