ОбС решава утре за паркинга пред „Пулс”, ще се спре ли и тази инвестиция

Снимка: ЗаБлагоевград
Снимка: ЗаБлагоевград

Общинският съвет в Благоевград утре ще обсъди и гласува съдбата на паркинга пред болница „Пулс”. Предложението е да се изготви Подробен устройствен имот между Общината и частен инвеститор за построяването на триетажен паркинг. Земята остава общинска собственост, а част от съоръжението ще се стопанисва от Община Благоевград.

„Общественият интерес ще бъде категорично защитен. Това е начинът да решим дългогодишният проблем с паркирането пред тази болница и пред поликлиниката. Със сигурност този паркинг ще има и социална функция. Предвиждаме първият част от паркирането на всички, които ползват услугите не лечебните заведения, да е безплатен”, това заяви днес на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той подчерта, че крайното решение ще е на общинските съветници. Те ще имат зелена светлина да дискутират детайлите и в крайна сметка да решат какво да се случи с терена, който в момента прилича на кална нива. Проектът за изграждане на паркинг в този район е отпреди 9 години. Всичко започва на 28 март 2014 година, когато е дадено съгласие от местния парламент за израотване на ПУП за паркинг на три нива. На 31 октомври същата година този план е одобрен. На 29 декември 2014 г. в Общината постъпва жалба за допуснати нередности при вземането на предишните решения. 7 години тази жалба стои някъде из кабинетите в кметството и така и не стига до съда, който е на 300 метра отстояние. Кметът Илко Стоянов открива прашасалата преписка на 11 ноември 2022 година и веднага я придвижва до съда. Съдът излиза с решение, че отменя Подробния устройствен план и по този начин всичко се връща на изходна позиция по отношение строежа на този паркинг.  

Този казус предизвика полемика сред граждани на Благоевград. Някои от тях не скриха притесненията си, че общественият интерес не е защитен. Гражданска инициатива „За Благоевград” постави редица въпроси по темата: Кой и как ще строи там и с какви пари? Ще има ли многоетажен паркинг? Ще може ли да се ползва от посетители на поликлиниката?

Те призоваха за задълбочена дискусия. Днес и кметът Илко Стоянов, и председателят на Общинския съвет – Радослав Тасков, дадоха подробности за проекта. Според Тасков съоръжението ще е на три етажа и ще се строи от частен инвеститор. Ще струва около 8 милиона лева. И кметът Стоянов, и Тасков бяха категорични, че този паркинг ще може да се ползва и от хората, които посещават лекарските кабинети в сградата на поликлиниката.

„Не бива да посрещаме с подозрения всеси един инвестиционен проект в града ни. В противен случай рискуваме нищо хубаво да не се случи тук. Изграждането на триетажен паркинг е скъпо начинание и няма нищо лошо да привлечем за партньор частен инвеститор. Никога не бих си позволил да загървам оществения интерес и да допусна той да бъде ощетен, а теренът да премине в частни ръце. От години говорим, че липсата на паркинги е сред основните проблеми в нашия град . Сега имаме възможност да го решим и не трябва да пропускаме тази възмажност”, каза още Радослав Тасков.

Прди дни съветници от ГЕРБ поискаха паркингът да се прехвърли за стопанисване и обслужване на общинското дружество „Паркинги и гаражи”. Утре този въпрос влиза на сесия и ще се обсъжда надълго и нашироко от местните парламентаристи.  

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини