Земята в Симитли заигра в ритъма на магичните кукери

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

И заигра още от сутринта земята симитлийска. Заигра, та затанцува в ритъма на магичните кукери. Хиляди участници от 11 местни и 18 групи от страната ще прогонят далече злото от община Симитли на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите". Страховити маски, атрактивни персонажи - младоженци, мечки, старци, пресъздаване на обичаи, на актуални и злободневни теми. И най-вече - много любов и страст в съхраняването на кукерската традиция. Това е съботата на стадиона в град Симитли - весела, красива, шумна, пъстра, вдъхновяваща, забележителна! Защото тук е домът на кукерите, тук е тяхното царство, тук е тяхната магия! Община Симитли е осигурила куп награди - медали, плакети и купи, за малки и големи пазители на кукерската традиция! Шоуто на хиляди маскирани мъже, жени и деца ще продължи през целия ден. Те ще дадат всичко от себе си, за да покажат, че кукерството у нас ще пребъде! Че кукерската традиция не само не избледнява, а става все по-силна, по-красива и по-тачена. Защото тази магия се предава от поколение на поколение.

Зло тази година няма как да има в община Симитли. Защото то бе прогонено от сурвакарите, които наричаха за здраве на хората, за берекет в нивите. Зрителите не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери шоуто на кукерите в Симитли, в което участваха от бебета до пенсионери над 80 години.

„Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Радвам се, че и тази година има толкова много участници. Сигурен съм, че те ще продължат да идват тук, защото пазим кукерската традиция”, заяви кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона се редуваха различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. А децата в кукерските групи с всяка изминала година са все повече. И го правят от сърце и душа. „Да си кукер е магия, не усещаш студ, сняг, дъжд, а само тръпката, че си част от тази изконна българска традиция”, категорични са участниците в кукерското дефиле.     

                                       Кукери-Симитли-2023 (1)

                                      

                                      

                                      

                                      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини