Кметът Илко Стоянов: Призовавам областния управител да оттегли жалбата си за такса смет, защото жителите на града ще плащат повече

Илко Стоянов
Илко Стоянов

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов призова областния управител Николай Шушков да оттегли жалбата срещу решение на Общински съвет, с което размерът на такса смет за физически лица е определен на 2.1 промила. В противен случай налогът за домакинствата от следващата календарна година ще бъде 2,9 промила. Градоначалникът апелира да бъде потърсена и отговорност от служителите на Областна администрация, които са допуснали да се стигне до конкретната ситуация, която може да ощети благоевградчани.  

„Свидетели сме на правна каша в резултат на непрекъснати обжалвания от страна на Областна управа по въпроси, касаещи пряко жителите на града и малките населени места. През настоящата година имаме две решения на Общински съвет-Благоевград. Едното от тях определя размерът на такса смет да бъде 2.9 промила. Второто бе прието, след като се съобразихме с волята на хората, като по мое предложение общинските съветници одобриха размерът да бъде намален на 2.1 промила”, заяви днес на пресконференция кметът Стоянов.

И двете въпросни решения бяха обжалвани от Областна администрация. Вчера официално е получено решение на съда, който се произнася в полза на местния парламент за първото гласуване и потвърждава размера на таксата от 2.9 промила. Другото дело, което касае по-ниската ставка, е насрочено чак за април 2023 г. Така на практика, ако областният управител не оттегли жалбата си по него, от януари следващата година жителите ще плащат по-скъпа такса смет - 2.9 промила.

„Призовавам г-н Шушков да предприеме необходимите действия, с които да покаже, че работи в полза на хората, а не тенденциозно срещу Общинска администрация. Волята на кмета и на Общински съвет-Благоевград е да бъде приложен по-ниският размер. Сега решението е в ръцете на Областна администрация", коментира кметът Илко Стоянов.

Той подчерта, че това не е единственият случай, в който важни решения за Благоевград биват оспорвани от губернатора. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини