Джакомо Пучини: Музиката трябва да лети, а не да стои на едно място!

Джакомо Пучини
Джакомо Пучини

Джакомо Пучини е сред най-известните италиански оперни композитори. Роден е на 22 декември 1858 година. Всички го възприемат като талантливият продължител на делото на великия Джузепе Верди. Пучини пише леки работи с нов тон в реалистичен стил, който придобива популярност в края на 19 век. Оперите му се отличават с възхитителни мелодии и ярки женски образи, които влизат в големите оперни театри по целия свят.

„Бохеми”, „Мадам Бътърфлай” и „Турандот” са трите му велики произведения, които се превръщат в еталон за писане за следващите поколения композитори. Според списанието „Opera America” от 10-те най-изпълнявани опери в света 4 са на Пучини - „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътърфлай” и „Турандот”.

Той е последният от плеядата италиански оперни композитори, започнала още през 17-и век. Много от оперите му влизат в постоянния репертоар на големите оперни театри по целия свят.

Една от основните и най-привлекателни черти на творчеството на Пучини е лесно запомнящата се мелодичност на неговите произведения. Като основа на своите творби той ползва битовата музика на своето време – градски канцонети, романси и народни танцови ритми. Оперите му са реалистични, като в тях той възпява любовта, човечността и живота на обикновените, социално онеправдани хора. Други, характерни за него черти, са подчертаните мелодраматизъм и сантиментализъм, чрез които успява да трогне слушателите си. Отдава сериозен приоритет на вокалното над инструменталното начало в оперите си, въпреки че понякога разширява ролята на оркестъра, за което Верди го критикува. Освен прекрасен композитор Пучини е добър драматург и режисьор на собствените си творби и умее виртуозно да изгражда драматургичното развитие на оперите си. Най-важната част от неговото творчество са 12-те опери, които шестват по световните сцени. Той често е недоволен от написаното и прави преработки на оперите си като изхвърля някои части и вмъква нови. Променя дори и броя на действията, добавя нови арии, прави корекции в оркестровото звучене...

Оперите на Пучини се отличават с бързо развитие на действието и напрегнат драматизъм. Той е забележителен драматург и успява по прекрасен начин да съчетае театралното и оперното изкуство. В оперите му се отделя особено внимание на оркестровото изпълнение и съпровод. Пучини умира на днешната дата 1924 тодина. Оперите му обаче ще продължат да пълнят залите по целия свят, а в тях ще се усеща духът на техния талантлив и неповторим създател.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини