Кметът на Благоевград и Димитър Урдев: Трябва държавна стратегия за подкрепа на деца със СОП

Снимка: Илинден Прес
Снимка: Илинден Прес

В дните, в които цяла България се надява да има щастлива развръзка издирването на 12-г. Александър от Перник, страдащ от аутизъм, ние искаме да бием камбаната, че е крайно време да има държавна стратегия за подкрепа и работа с деца със специални образователни потребности /СОП/. Това заявиха днес на пресконференция кметът на община Благоевград Илко Стоянов и бизнесменът Димитър Урдев, който е начело на Фондация „За утре”. Според тях е нужно държавата да се погрижи за социализацията на тези деца, за да може те да са част от обществото ни, а не да са отритнати от него.

„Ние подкрепихме финансово дейността на фондацията, която работи активно с такива деца. Но най-важно е държавата да влезе в ролята си и да помисли за тези деца, а не това да е мисия само за семействата им и за някои неправителствени организации”, сподели кметът Илко Стоянов.

Димитър Урдев разкри, че от 5 годии полага неимоверни усилия със свои съмишленици, за да осигури различна среда за децата със СОП, да променят тази среда за тях в училищата. Но истината е, че образователната система не е готова за това предизвикателство. Педагогическият персонал не е подготвен, за да разбира навреме потребностите на тези деца, да уловят дефицитите им и да ги овладеят.

„Нужна е непрекъсната и комплексна подкрепа, а не само периодично при възникване на кризисни ситуации. Ние се стремим да създадем у децата социални и комуникативни умения. Това може да стане с правилна диагностика и разписване на индивидуална програма за работа с всяко едно от тях и последващ мониторинг. През последните години се привлякоха ресурсни специалисти, но моделът е сгрешен, а индивидуалната работа с децата не постига търсените резултати”, каза още Димитър Урдев. Децата в ученическа възраст не могат да възприемат преподавания материал. Затова се налага учителите да получат допълнително обучение и да развият умения да разпознават основните затруднения и дефицити у децата. За постигане на максимална ефективност трябва целенасочена работа и в училище, и вкъщи, където родителите също е необходимо да са подготвени. Урдев алармира, че никой не иска да работи с такива деца в ученическа възраст, защото е много трудно. Липсват експерти, които да анализират поведението на децата със СОП. Фондацията му ползва опита и знанията на специалисти от САЩ, които периодично са в страната ни.

„Работим в Четвърто основно училище с 15 деца със СОП от първи да седми клас, които са от града. Обучаваме специалисти, скоро ще изпратим двама в САЩ. При нас идват и деца от Разлог, и от София. Нашата цел е да им помогнем да имат умения за самостоятелен живот. Но призивът ни е държавата да погледне стратегически на тези деца. Защото това са нашите деца”, апелира Димитър Урдев.     

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини